×

Egészség

Vigyázzunk fogainkra! – A fogínygyulladás 5 tünete

Fogaink védelmére már gyermekkortól oda kell figyelnünk, idősebb korban azonban érdemes még nagyobb hangsúlyt fektetni a szájhigiéniára – az ínygyulladás amellett, hogy kellemetlen és fájdalmas tünetekkel jár, súlyos esetben a fogak elvesztéséhez is vezethet.

50 éves kor felett már könnyebben rakódik le a lepedék a fogakra, valamint a nyál termelődése is lecsökken a szájüregben, ami a baktériumok számára kedvezőbb környezetet teremt – emiatt a rendszeres, helyesen végzett fogmosás különösen fontossá válik. Az ínygyulladás korai szakaszában még jó eséllyel gyógyítható, az előrehaladott állapotban lévő betegség azonban már fogorvosi kezelést igényel. Ha az alábbi tünetek hosszú távon fennállnak, ne kockáztassunk, inkább mielőbb keressük fel a fogászati rendelőt!

Fotó: iStock.com/golubovy

Fotó: iStock.com/golubovy

Az íny gyakori vérzése

Fogmosásnál szinte minden alkalommal vérzik ínyünk, és már enyhe nyomástól is megindul a vér.

Duzzadt fogíny

A fogínygyulladást leggyakrabban baktériumok okozzák, melyeket immunrendszerünk igyekszik legyűrni. Ez vörös, fájdalmas duzzanattal jár.

Az íny visszahúzódása

A fogíny láthatóan visszahúzódik, akár egészen a foggyökerekig. Ez a gyulladás következtében fellépő sorvadás jele, amikor a betegség már előrehaladott állapotban van.

A fogak mozgása

A begyulladt íny már nem tudja megfelelően tartani a fogakat, így azok mozogni kezdenek, legrosszabb esetben pedig akár ki is hullhatnak.

Kellemetlen lehelet

A baktériumok és a lepedék miatt a lehelet kellemetlenné válik, amit a fogmosás és a szájspray csak rövid ideig képes palástolni.