Egészség

A korai menopauza tünetei és lehetséges okai

A menopauza általában 50 éves kor körül jelentkezik a nőknél, de előfordulhat, hogy bizonyos okok miatt előbb, akár már 40 éves kor előtt beáll.

Ezek a tünetei

A tünetek ugyanazok, mint az „időben érkező” menopauza esetében, azonban gyakran épp a menopauza az, amire utoljára gondolunk ilyenkor. A legárulkodóbb tünet a rendszertelenné váló menstruáció, de az is előfordulhat, hogy egyszer csak megszűnik bármilyen előjel nélkül. A ciklus erőssége is megváltozhat: van, akinél gyengébb lesz, míg másnál épp hogy erősebb. Hőhullámok jelentkeznek, ingadozik a hangulatunk, ingerlékenyebbé válhatunk. Emellett olyan tüneteket is tapasztalhatunk, mint hüvelyszárazság, enyhe vizelettartási problémák, a bőr, a szemek és az ajkak kiszáradása. De akár migrénnel, álmatlansággal is együtt járhat az állapot, ami csak még tovább rontja az általános közérzetünket. A diagnózis felállításához hormonvizsgálatra van szükség, hiszen előfordulhat, hogy a tünetek másra utalnak – például pajzsmirigy-problémára vagy akár terhességre.

Fotó. Unsplash/ Xvier Sotomayor

Fotó. Unsplash/ Xvier Sotomayor

Mik lehetnek az okai?

A menopauza során csökken a szervezet ösztrogéntermelése, ezzel együtt pedig lassan a petefészkek működése is leáll. Azt, hogy mi indítja be ezt a folyamatot túl korán, még nem tudták egyértelműen bizonyítani, azonban vizsgálatok rávilágítottak olyan faktorokra, amelyek közrejátszhatnak benne. Ilyen a genetikai hajlam, bizonyos autoimmun betegségek, egyes fertőzések, petefészekpolip vagy bizonyos daganatos megbetegedések.

Hogyan kezelik?

A tünetek enyhítésére vannak bizonyos módszerek, és egyes esetekben az ösztrogén hormon visszapótlását alkalmazzák a szakorvosok. A spontán teherbe esés esélye ilyenkor drasztikusan lecsökken, azonban az orvosilag asszisztált eljárásokról érdemes szakemberrel konzultálni.