Egészség

Ezt kell tudnunk, mielőtt szirtuindiétába kezdünk

Több híresség, többek között Pippa Middleton és Adele is őrületes lendülettel vágtak bele a szirtuindiétába. De... mi is ez tulajdonképpen?

A szirtuinok olyan fehérjék, amelyek az emberi anyagcserére vannak hatással. A „Sirtfood Diet” néven elhíresült táplálkozási trendet Glen Matten és Aidan Goggins, az angliai Surrey Egyetem kutatói indították el, akik azt állították, hogy a szirtuinok „bekapcsolásával” elérhető, hogy a szervezetünk felgyorsítsa a proteinanyagcserét, fokozza az izmok energiafelvételét, emiatt pedig megerőltetés nélkül érjen el az edzéshez hasonló hatást.

A Sirtfood Diéta rengeteg egészséges elemet tartalmaz. A korai szakaszban zöldséglevek fogyasztását írja elő, később akár magas kakaótartalmú csokoládé és bor is színesítheti a menünket. Mivel több rágcsálnivaló, például a mogyoró is szerepel az étrendben, sokak számára könnyen követhető, és – a kezdeti időszakot kivéve – óriási éhezéseket sem kíván a diétázóktól. Eddig mind jól hangzik, hiszen az Atkins-korszak és a paleománia után újra olyan diétát láthatunk, amelyik megerőltetés nélkül ígér fogyást. Ám van néhány dolog, amit a kipróbálás előtt érdemes alaposan átgondolni.

Fotó:Freepik/@v.ivash

Fotó:Freepik/@v.ivash

Nincs teljesen hitelt érdemlő, embereken végzett kutatás az eredmények hátterében

Az eredmények, amelyekre a diétát alapozták, állatokon végzett kísérletekből származnak. Ígéretesnek tekinthetőek, de a hosszú távú, emberre gyakorolt hatásokat nem ismerjük. Ez nem azt jelenti, hogy a diéta veszélyes és káros az egészségre. Ez azt jelenti, hogy fogalmunk sincs, ki hogyan reagál, és milyen kockázatai vagy előnyei lehetnek az étrendnek. Csak ennek tudatában szabad a diétának nekivágni.

Veszélyes kalóriakorlátozással jár

A diéta kezdeti szakaszában, vagyis az első három napban mindössze 1000 kalóriát fogyaszthatunk egy nap, ezt is zöldséglevek, és egyetlen, szirtuinból álló normál menü formájában. A következő négy napban 1500 kalóriát fogyaszthatunk, három, szirtuinos menüvel, majd két hétig tartanunk kell a súlyunkat a zöldséglé és a szirtuinos fogások segítségével. Fontos tudni, hogy ha ennyire lecsökkentjük a kalóriabevitelünket, bármit ehetünk, fogyni fogunk. Csakhogy ilyen mértékű csökkentés esetén könnyen túl kevés lehet az energiabevitelünk – főleg, ha emellett aktív életet élünk, sportolunk, dolgozunk is.

Ez nem egy biztonságos súlycsökkentési mód

A legtöbb szakember megegyezik abban, hogy az egészséges fogyás mértéke maximum egy kilogramm hetente. Ehhez képest a szirtuindiéta az első héten akár 3-4 kilogrammtól is megszabadít bennünket. Ez viszont komoly stressz a szervezetünk számára – olyasmi, amit a szív- és érrendszernek vagy a bőrünknek is követnie kell. Erre pedig nem feltétlenül képes egészséges módon.

Létfontosságú anyagokat sem viszünk be

A szirtuindiétával az egyik legnagyobb probléma, hogy nem tartalmaz minden olyan tápanyagot, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Mivel tiltja például a tejtermékek bevitelét, sok olyan fehérjét és aminosavat nem fogyasztunk a diéta során, amelyik fontos szerepet játszik az izmok felépítésében. Egy ilyen diéta eredménye az izomvesztés és a lelassuló anyagcsere – ez pedig pont a kívánt hatás ellentéte.

Az eredmények nem tartanak örökké

Bár elsőre úgy tűnhet, rengeteget fogytunk, és a varázslat működik, ez valójában csak az erőteljes kalóriarestrikció eredménye. A diéta elején olyan kevés tápanyagot kap a szervezet, hogy ez mindenképpen fogyasztó hatással lesz, ráadásul a zöldségturmixok kisebb eséllyel okoznak puffadást, mint a tejtermékek vagy a pékáruk – ennek köszönhetően valóban soványabbnak érezhetjük magunkat. Sajnos ez a fogyás gyakran átmeneti – a szervezetünk csak a puffadástól vagy a víztől szabadult meg, a leadott kilók pedig szinte azonnal, már az első elfogyasztott normál menütől kezdve visszatérnek.