Stílus

Ne mossuk mindennap: 10 trükk, amitől frissnek érezhetjük a hajunkat

Szeretjük, ha friss és könnyű a hajkoronánk, többek között a közérzetünk is jobb egy hajmosás után, megkönnyebbülünk, felüdülünk tőle. Nyáron a meleg és az izzadás miatt különösen gyorsan zsírosodhat, ezért sokan választjuk a sűrű hajmosást, akár napi rendszerességgel. A szakemberek szerint azonban ez nem biztos, hogy szerencsés, lehet, hogy többet ártunk a hajunknak ezzel, mintsem gondolnánk.

A hajmosás a hétköznapi higiénia egyik alapja, mindenkinek megvan a maga ritmusa, amilyen sűrűn előveszi a sampont és a balzsamot, hogy a zsírosodó, elnehezedő haját felfrissítse, tisztává varázsolja. Vannak, akik hetente egyszer látnak neki a műveletnek, mások heti két-három alkalommal, és vannak, akik időt és energiát nem sajnálva naponta hajat mosnak.

Különösen nyáron láthatjuk fontosnak, hogy gyakrabban nyúljunk a hajápoló termékekhez, merthogy a melegben többet izzadunk, amitől pedig hamarabb érezhetjük elnehezedőnek, zsírosnak a hajunkat. A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy nem biztos, hogy jót teszünk a tincseinknek, ha nap mint nap megmossuk, előfordulhat, hogy még többet ártunk a hajunknak, mintsem jót tennénk vele – hiába a minőségi ápolószerek és a szakszerű szárítás, formázás.

Fotó: iStock.com/vadimguzhva

Fotó: iStock.com/vadimguzhva

Már megint az étrend

Az egyik trükk, amivel késleltethetjük a hajunk elzsírosodását, az bizony az étrendünkben rejlik. A hajunk egészségének érdekében érdemes mellőzni a zsíros és sült ételeket, a szénhidrátot és a cukros dolgokat – vagyis a különböző diéták segítségével még a hajunk is szépülhet. Ajánlott természetesen a sok zöldség és gyümölcs, különösen, amelyek tele vannak többek között A- és B-vitaminnal. No és persze a zabkásával és a magvakkal sem lőhetünk mellé.

Használjunk szárazsampont!

Ezeket a termékeket nagyon egyszerű használni: miután felvittük a hajunkra, fésüljük ki a tincseinket, illetve egy kicsit masszírozhatunk is rajtuk, hogy mindenhová jusson a szerből. Fényessé és puhává varázsolhatja a hajunkat, felfrissülhet, tisztábbnak tűnhet tőle a frizuránk anélkül, hogy hosszú perceket venne el az életünkből.

Elkendőzve

A különböző kiegészítők segítségével könnyedén leplezhetjük a kellemetlen zsírosodást. Kössünk például kendőt a fejünkre, vagy tegyünk fel egy hajráfot. Esetleg egy virágos hajdíszt is belefonhatunk, beletűzhetünk a hajunkba – ez egy kicsit növeli a térfogatot, nem tűnik túl laponak és „ragadósnak” tőle a hajunk.

Legegyszerűbb frizurák

A hajmosást a legegyszerűbben úgy lehet egy kicsit elcsúsztatni, ha olyan frizurát készítünk, ami tökéletesen leplezi a problémánkat, például egy egyszerű lófarok vagy hajfonás kiváló választás ilyenkor, de kontyot is készíthetünk magunknak.

Figyeljünk a víz hőmérsékletére

A hajmosáshoz inkább ne használjunk forró vizet, legyen csak kellemesen meleg a víz, amivel nedvesítjük, kimossuk a hajunkat. A túl hideg sem jó, mert azzal nem lehet eléggé alaposan kimosni a sampont vagy balzsamot. És ugyanez igaz a hajszárításra is: ne tűzforró levegőt fújjunk a hajszálakra, csak meleget.

Fotó: iStock.com/bowie15

Fotó: iStock.com/bowie15

Alapos fésülködés lefekvés előtt

Fontos, hogy naponta legalább kétszer alaposan kifésüljük a hajunkat. Reggel és lefekvés előtt mindenképp. Alvás közben a hajunk is pihen, ezért fontos, hogy ne húzzuk a hajszálakat, ne kössünk erős, szoros copfot.

Válasszunk másik választékot

Amint észrevesszük, hogy zsírosodik a hajunk, és alaposan kifésültük, felfrissítettük, a frizuránk elkészítésénél választhatunk egy másik választékot. Így egy kicsit másnak, frissebbnek tűnhet a hajunk, kevésbé zsírosnak. Emellett a térfogatát is növelhetjük ezzel az apró trükkel.

Lapos helyett magasított

Vagyis a frizurakészítésnél igyekezzünk olyat választani, amelyik nem tapad a fejünkhöz, azaz ne lesimított frizurát fésüljünk magunknak, hanem magasítsunk, esetleg tupírozzunk rajta egyet. Így növelhetjük a térfogatát, tisztábbnak és frissebbnek tűnhet.

Tiszta fésű, rendes haj

A szakemberek szerint ajánlott hetente egyszer kimosni a fésűnket és/vagy hajkefénket szappannal vagy samponnal. Így lemoshatjuk róla a koszt, a baktériumokat, amik esetleg hozzájárulhatnak ahhoz, hogy idő előtt zsírosodjon a hajunk. És időnként ne felejtsünk el új hajápoló eszközöket beszerezni!

Hajmosáskisokos röviden

Egy-két plusztipp a végére ahhoz, hogy kevesebb bakit kövessünk el hajmosáskor. Például állítólag jobb, ha a nedves hajunkat a hajmosás után egy száraz pólóba csavarjuk, és nem törülközőbe. Ahogyan az is ajánlott, hogy lágy, laza mozdulatokkal masszírozzuk a hajunkba a sampont, balszamot, ne dörzsöljük, ne nyomjuk a fejbőrünket. És ha már balzsam: érdemes kipróbálni, hogy a hajápolót ne a hajtövekre tegyük, hanem csak a hajvégekre. Könnyebb kimosni, és nem nehezíti el a balzsam a fejtetőnkön a frizuránkat.