Egészség

A betegség nem nyaral: így kerüljük el a nyár veszélyeit

A nyár a gondtalanságról, a pihenésről, a jó időről szól. Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk egy kicsit kiengedni, lazábban venni a dolgokat. Pedig nyáron is vannak veszélyek, amiket nem árt elkerülni. Íme néhány tanács, hogy az egészségügyi problémák ne tegyék tönkre a vakációt.

Gyümölcs? Mosás!

Az utcára nyúló gyümölcsfaágak termése nagyon csábító. Sok árus a piacon szívesen ad kóstolót a portékájából, a Szedd magad! akcióban kínált gyümölcsöket pedig szinte lehetetlen nem megkóstolni szedegetés közben… de a gyümölcsökkel szintén érdemes óvatosnak lenni. Mindig, minden körülmények között mossuk meg a zsákmányunkat!

A kertben termő gyümölcsökön könnyen lehet permetezőszer-maradvány, de például a szúnyoggyérítéshez használt vegyszerek is megülhetnek a héj felületén. Ugyanez a piaci gyümölcsökre is áll – ezeket ráadásul sok esetben a vásárlók is összefogdosták.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/ CC0 License

Ételt csak megbízható helyről!

A meleg idő kedvez az ételmérgezésnek. A nem megfelelően kezelt és tárolt élelmiszeren a baktériumok pillanatok alatt elszaporodhatnak. A nyár ráadásul nagyüzem a vendéglátásban. Rengeteg az ideiglenes ételárusító hely: a csak nyáron nyitva tartó büfé, mozgó fagyiárus stand, kizárólag strandolókat kiszolgáló hot dog árus.

Mielőtt bárhol megállunk élelmiszert vásárolni, alaposan nézzük meg a helyet és környékét. Győződjünk meg róla, hogy az árusnak van lehetősége mosdóba menni, kezet mosni az üzlete közelében. Ne fogadjunk el semmit olyan árustól, aki kesztyű nélkül dolgozik és a pénztárgépet is kezeli – a bankjegyekről a piszok ugyanis azonnal az ételünkre kerül. Ha a nap egyenesen az ételespultra tűz, az rossz jel – minél melegebb van, a termékek annál könnyebben megromolhatnak.

Lábápolás: kihagyhatatlan

A nyitott szandálok évszakában nem csak esztétikai okokból kell odafigyelnünk a lábápolásra. A lábunk a szandálban, kivágott cipőben egy az egyben találkozik az utcai piszokkal, az izzadás és a meleg miatt ráadásul könnyen alakul ki rajta bőrirritáció és sebesedés. Ha szeretnénk elkerülni a fertőzéseket, ezekre mindenképpen fontos odafigyelni.

Ha hazaértünk, azonnal zuhanyozzunk le, vagy legalább mossunk lábat, mielőtt a kedvenc papucsunkba bújunk. Ha lehet, mezítlábas kalandok után az ágyneműbe se bújjunk tisztálkodás nélkül, de például a kerti medencézés előtt is érdemes legalább leöblíteni magunkat.

Alulról is támadnak!

Fürdőruhában, forrónadrágban vagy könnyű szoknyában közlekedve számítanunk kell arra, hogy néha a fehérneműnk vagy a bőrünk is érintkezik olyan felületekkel, amelyek problémát okoznak. Ha tömegközlekedéssel indulunk útnak, érdemes olyan ruházatot választani, amely biztosítja, hogy a bőrünk a lehető legkevesebb helyen érintkezzen feltétlenül az üléssel. Ha a strandon a közös nyugágyba vagy padra szeretnénk leülni, terítsünk magunk alá törülközőt, az autóban vagy otthon pedig ne szégyelljünk fertőtlenítő spray-t használni azokra a felületekre, ahol ez szükséges.