×

Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Otthon

Híres sorozatgyilkosok, akiktől még mindig kiráz bennünket a hideg

Sokan vagyunk, akik szeretünk egy kicsit rettegni, félni, aggódni – persze egészen addig, amíg a szörnyűségek a filmekben, másokkal történnek. Hátborzongató történeteket nézünk vagy olvasunk olyan emberekről, akik másokat megöltek: a sorozatgyilkosok személye valahogy mindig érdekes, kíváncsiak vagyunk arra, hogy ki, miért és mit tett – no és hogyan…

Mielőtt megnéznénk a történelem híres sorozatgyilkosait, nem árt egy kicsit felidézni, hogy mit is jelent ez a fogalom. Merthogy a filmekben, sorozatokban olyan sokszor halljuk az „efbíájos” nyomozóktól ezt a meghatározást, de hogy mit jelent…

Sorozatgyilkos az az ember, aki három vagy több embert öl meg különböző (3 vagy több) időpontokban – olvasható a Wikipédián. Eszerint a gyilkosságok között általában van egy nyugalmi időszak, amelyet érzelmi lehűlésnek is nevezetünk. Ez a periódus tarthat napokig, hetekig, hónapokig vagy éppen évekig is. A legtöbb sorozatgyilkos pszichopata: általában személyiségzavarral küzdenek, és nem elmebetegek, így gyakran normálisnak és kedvesnek tűnhetnek. A gyilkosságokat jellemzően egymáshoz hasonló módon követik el, és az áldozatokban mindig van valami közös vonás (például kor, nem, foglalkozás).

Hasfelmetsző Jack

Vagyis Jack the Ripper, azaz Hasfelmetsző Jack néven vált ismertté az a londoni sorozatgyilkos, aki 1888-ban öt nőt – négy korosodó prostituáltat és egy fiatal nőt – ölt meg a Whitechapel nyomornegyedben (bár ennél több gyilkossággal gyanúsították). A gyilkos a tetteit ritka kegyetlenséggel követte el, sebészi pontossággal vágta ki az áldozatok szerveit (veséjüket és szívüket). A gyilkosságokat úgy követte el, hogy a bűntettek színhelyei egy keresztet formáljanak a térképen. A média és a Scotland Yard is több nyugtalanító levelet kapott, amelyek íróját vagy íróit vélték az elkövetőnek. A gyilkosságok különösen brutális mivolta és a média információi miatt az emberek egyre inkább hittek egyetlen sorozatgyilkos, Hasfelmetsző Jack létezésében. Bár számos elmélet született Hasfelmetsző Jack kilétét illetően, 126 éven át egyiket sem tudták bizonyítani. 2014-ben egy DNS-teszt során sikerült kimutatni az egyik gyanúsított, Aaron Kosminski DNS-ét az egyik áldozat mellett talált sálon.

Fotó: iStock.com/MrKornFlakes

Fotó: iStock.com/MrKornFlakes

David Berkowitz

„Sam fia”, vagy „44 kaliberes gyilkos” néven került a köztudatba David Berkowitz, aki 1977-ben tartotta rettegésben New York városát. Összesen hat embert ölt és hetet sebesített meg. Berkowitz azt állította, hogy az első támadása a nők ellen 1975 végén történt, amikor karácsony estéjén egy késsel megtámadott két nőt. Egy állítólagos áldozatot soha nem azonosítottak, de mindkét áldozatot elég súlyosan sebesítette meg. Az azonosított nőt Michelle Formannek hívták.

A „sorozatgyilkos” kifejezést valószínűleg Robert Ressler FBI-ügynök vagy dr. Robert D. Keppel alkotta meg a ’70-es években. A köznyelvbe Ted Bundy (őt nevezték először sorozatgyilkosnak) és David Berkowitz kapcsán került be a kifejezés.

Ted Bundy

Theodore Robert „Ted” Bundy az USA leghírhedtebb sorozatgyilkosainak egyike. 1974 és 1978 között fiatal lányokat erőszakolt és gyilkolt meg szerte az Egyesült Államokban. Több mint tízévnyi tagadás után Bundy végül 30 nő meggyilkolását ismerte be, de az áldozatok valódi száma a mai napig rejtély. Általában agyonverte, máskor megfojtotta a védtelen nőket. Mindemellett nekrofíliával is gyanúsították – olvasható a Wikipédián. Brutalitása ellenére általában művelt és vonzó férfiként írták le. A barátai és az ismerősei úgy emlékeztek rá mint egy jóképű és meggyőző férfira. 1989. január 24-én reggel 7 órakor került villamosszékbe.

Fotó: iStock.com/philly077

Fotó: iStock.com/philly077

Zodiákus gyilkos

A zodiákus vagy horoszkópos gyilkos néven ismert sorozatgyilkos az 1960-as években tevékenykedett Észak-Kaliforniában. Személyazonossága mindmáig ismeretlen. 1968. december és 1969. október között öt áldozatával végzett. Négy férfit és négy nőt (16 és 29 év között) támadott meg. A nyomozókkal újságcikkek révén vette fel a kapcsolatot.

John Wayne Gacy

A „gyilkos bohóc” néven ismertté vált amerikai sorozatgyilkos, akit 33 fiú és férfi megerőszakolása és megölése miatt ítéltek el, majd végeztek ki. Gyilkosságait 1972 és 1978 között követte el. 27 holttestet a férfi pincéjében, a többit a közeli folyóban találták meg. 7 áldozatának kiléte a mai napig nem tisztázott. Gacy a kerti mulatságok alkalmával – a legtöbb nagy ünnepet a családdal közösen töltötte – szívesen öltötte magára Pogo bohóc szerepét: piros, kék és fehér színekkel festve ki arcát, hatalmas parókát viselve szórakoztatta a környékbeli gyerekeket. Gyilkosságai miatt a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mert 21 gyilkosságáért életfogytiglani, 12-ért pedig halálbüntetést kapott.

Rosemary West

Rosemary Pauline „Rose” West egy brit sorozatgyilkos, aki 2016-ban az angliai Low Newton börtönben tölti tényleges életfogytiglani börtönbüntetését, amit 1995-ben róttak ki rá tíz gyilkosság miatt. Férjével együtt ugyanis nyolc fiatal lányt erőszakoltak és öltek meg a bizonyítékok szerint. Férjét 1992-ben letartóztatták 13 éves lánya megerőszakolása miatt, a sorozatgyilkosságokra ezután derült fény. Ő 1995-ben öngyilkos lett a börtönben. 1995-ben Rosemary Westet tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a sorozatgyilkosságokban való részvételéért, illetve az általa egyedül elkövetett gyilkosságok miatt.