Te + Én

Amikor működik a kémia – ez történik a testünkben, ha szerelmesek vagyunk

A szerelem a mennybe repít, megbolondít, összezavar, fájdalmat csillapít, elvarázsol… A legcsodálatosabb érzések egyike, és ereje hegyeket képes megmozgatni. Régóta vizsgálják már, vajon mi váltja ki a vele járó eufóriát, és bizony a hormonok összjátékában rejlik a magyarázat.

Vannak, akik szerint teljesen felesleges a szerelem kémiáját vizsgálni, és nem is kell mögötte értelmet keresni, csupán élvezni ezt a felemelő érzést. Mégis sokak fantáziáját izgatja, vajon a szerelmet tényleg csak a hormonok okozzák, és mindössze a fajfenntartás „eszköze”? Azt a mai napig nem tudták egyértelműen megállapítani, mi váltja ki, ám az kétségtelen, hogy szervezetünk a „feje tetejére fordul”, amikor szerelmesek leszünk.

A hormonjaink döntenek helyettünk?

Hosszú távú párkapcsolatokat vizsgálva megállapították, hogy a szerelem hozzávetőlegesen 2 évig tart – eddig termelődik ugyanis az a hormon, amely a szerelmes állapotért felelős. De az érzés nem múlik el nyomtalanul, csupán szeretetté szelídül, és ez talán még értékesebb, mint a lángoló szerelem.

Fotó: iStock.com/uzmichstudio

Fotó: iStock.com/uzmichstudio

A tudomány jelen állása szerint a párkapcsolat különböző fázisaiban 5 hormon játszik szerepet érzelmeink alakulásában.

Feniletilamin

Ez a hormon felelős a szerelem első látásra érzéséért. A párkapcsolat korai szakaszában, a megtetszést követően emelkedik meg a szintje az agyban, és akár 18 hónapon át magasabban marad, mint azoknál, akik nem szerelmesek. A feniletilamin okozza az olyan fizikai tüneteket, mint a tenyérizzadás, a szapora szívverés, az elpirulás és az euforikus érzés, amikor meglátjuk a párunkat.

Oxitocin

Az oxitocin leginkább arról ismert, hogy a szülés során emelkedik meg jelentősen a szintje, beindítva ezzel a méhösszehúzódásokat. Vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a párunk érintése is képes az egekbe szökkenteni ezt a hormont, nem is beszélve a testi együttlétről… Lényegében ennek hatására érzünk vágyat a testi közelségre, a párunktól kapott gyengédségre.

Dopamin

Az agy azon részeit stimulálja, amely az élvezetért és az öröm érzetéért felelős. Amikor valaki iránt szerelemre lobbanunk, szervezetünk dopaminszintje jelentősen megugrik. Ez a hormon játszik szerepet a függőségérzet kialakulásában is – a lángoló szerelemnek az a stádiuma, amikor még nem vagyunk teljesen biztosak benne, hogy a másik fél is hasonlóan érez irántunk, olyan tüneteket válthat ki, mint a kényszerbetegségek. Ilyenkor sóvárgunk a kiszemelt személy iránt, minden gondolatunk körülötte forog, és „meg akarjuk szerezni” magunknak.

Fotó: iStock.com/yuriyzhuravov

Fotó: iStock.com/yuriyzhuravov

Szerotonin

Amint a szerelem beteljesül, az eufóriát felváltja egy nyugalmat adó, harmonikus érzés, amelyet a szerotoninszint megemelkedése okoz. Ez a hormon elsősorban azért felel, hogy nyugodtan tudjunk reagálni a különböző ingerekre, kiegyensúlyozottnak, elégedettnek érezzük magunkat, és csillapodjon bennünk a szorongás, félelemérzet – ezek pedig a boldog párkapcsolatok ismérvei.

Endorfin

A jól ismert boldogsághormon. Képes a testi fájdalmak csillapítására, a szülésnél is nagy mennyiségben szabadul fel a szervezetben éppen ebből az okból. Kellemes érzéssel árasztja el a testet, és szintjének megemelkedését kiválthatja az érintés, a csók, de pusztán szerelmünk pillantása is. Az endorfin tehető felelőssé a ragaszkodás kialakulásáért, hiszen olyan biztonságérzetet ad, amelytől sosem akarunk megválni.