Otthon

Ingyenes múzeumok a világ körül, melyeket nem érdemes kihagyni, ha külföldre utazunk

Szinte mindegyik külföldi múzeumnak vannak ingyenes hetei, estéi, napjai – ez általában a vasárnap. Már az út tervezésekor kigyűjthetjük, hol szeretnénk belépő nélkül, csupán regisztrációval, vagy akár anélkül is körülnézni.

Anglia

Angliában a legismertebb a British Museum, napokat el lehet tölteni benne úgy, hogy mindig új látnivalókat fedezünk fel. Ne hagyjuk ki a resette-i követ, az egyiptomi múmiákat és a görög szobrokat sem! A National Galleryre és a National Portrait Galleryre is érdemes rászánni egy napot, elképesztő festményeket láthatunk. A Victoria és Albert Museum nemcsak modern művészetekkel, de ókori keleti kultúrák bemutatásával is kényezteti a turistákat, bútorok, ruhák, szobrok, festmények várnak mindenkit. A Tate Modernbe is érdemes ellátogatni, a modern művészek között ott lógnak a falon Picasso és Dalí művei is.

Fotó: iStock.com/ monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/ monkeybusinessimages

Bécs

Ha ügyesek vagyunk, és előre készülünk, sok-sok ingyenes városi múzeumot találunk. Sok közülük a hétvégék kivételével minden nap nyitott ajtókkal várja a turistákat belépő nélkül, többek között a Rathaus MUSA múzeuma, Bécs kerületi múzeumai – a Prater Múzeumot ne hagyjuk ki! – és a Nemzeti Bank Pénzmúzeuma is. A hónap első vasárnapján ingyenes a Wien Museum, ahol többek között Gustav Klimt alkotásait is megcsodálhatjuk eredetiben. Ugyanezen az ingyenes első vasárnapon látogassunk el a Hermes-villába,  az Óramúzeumba, a Római Múzeumba és a Hadtörténeti Múzeumba is.

Franciaország

A párizsi múzeumok nagy része ingyenes, hacsak nincs olyan rendkívüli kiállításuk, amikre külön szednek jegyeket. Itt is a hónap első vasárnapján van ingyen nyitva a Louvre – nagyon nagy tömegre számítsunk –,  de egész évben díjtalanul nézhetjük meg a modern művészeteket bemutató Musée d’Art Moderne-t, a Párizs történetével foglalkozó Musée Carnavalet-t, a Musée du Compagnonnage kézműves alkotásait, a Musée Curie-t, a parfümöket bemutató Musée Fragonard-t, a szépművészeti, a rendőrségi múzeumot, és még sorolhatnánk.

Németország

Ha a fővárosban megvesszük a kombinált múzeumszigeti belépőt vagy a tömegközelekedésre is alkalmas Berlin Pass kártyát, akkor egyszer ugyan ki kell adnunk némi pénzt, de cserébe a Múzeum-sziget összes termébe ingyenesen léphetünk be. Münchenben már vár az ingyenes Paleontológiai Múzeum, ahol a geológiai kiállítás mellett megnézhetjük az őselefánt, a kardfogú tigris és sok-sok dinoszaurusz eredeti csontvázát.

Fotó: iStock.com/PicsFactory

Fotó: iStock.com/PicsFactory

Olaszország

2014 óta minden hónap első vasárnapján az olasz múzeumokat is ingyenesen látogathatjuk. Persze a tömegre számítsunk, de cserébe 450 állami múzeum és nemzeti galéria közzül választhatunk. Erősen ajánljuk a firenzei Uffizi-képtárt, a római Colosseumot és a velencei Gallerie dell’Accademiát.

+1. New York

A Metropolitan Museum of Art méltán a legnagyobb művészeti múzeum Amerikában. Akkora, hogy csak részleteiben lehet megnézni, és bár nem ingyenes, a belépő díját mi magunk határozzuk meg. Manhattan Chelsea városrészében rengeteg galéria ingyenesen látogatható. Feltétlenül menjünk el a divattal foglalkozó Fashion Institute of Technology múzeumba, az Amerikai Indiánok Nemzeti Múzeumában pedig ingyen annak is utánanézhetünk, voltak-e indiánok az őseink között.