Egészség

A dohányzás hatása a fejlődő magzatra: vegyük komolyan!

Szerencsére a legtöbb édesanya amint megtudja, hogy gyermeket vár, azonnal abbahagyja a dohányzást, és nem véletlenül. Már napi néhány szál cigaretta is nagy károkat okozhat, nem beszélve a passzív dohányzásról!

A dohányzás hatása rendkívül összetett, a mai napig vizsgálatok tárgyát képezi. Azt már biztosan tudjuk, hogy az anya dohányzása olyan ártalmas a magzatra, annyira elveszi tőle a fejlődéséhez szükséges oxigént, hogy sok esetben ez a magzat halálát okozza. Dohányzó nők körében gyakoribb a baba halvaszületése, a koraszülés, hiszen a dohányzástól romló vérkeringés, beszűkülő erek és a méreganyagok miatt a kicsik nem tudnak megfelelően fejlődni. Ha mégis, egyes területek akkor is hátrányt szenvedhetnek, így a megszülető baba agykárosodással, valamilyen maradandó betegséggel, asztmával, allergiával kezdi az életét. A terhesség első három hónapjában dohányzó anyák babái között gyakoribb a szívelégtelenség vagy más olyan szívbetegség, amelynél akár újszülöttkori műtét is szükséges lehet. Az idegrendszer és az agy sérülése, fejletlensége miatt késett beszéd- és mozgásfejlődés is jelentkezhet a gyerekeknél.

Fotó: iStock.com/fizkes

Fotó: iStock.com/fizkes

Függőként születnek

A cigarettából a gyermekbe jutó nikotin rossz hatással van a baba tüdejére, ezért előfordul, hogy nem fejlődik megfelelően, ráadásul a szervezet hozzászokhat magához az anyaghoz, ezért a csecsemő megszületve a nikotin hiányától szenvedhet. Emellett bebizonyították, hogy a kilenc hónapig füstben nevelkedő babák felnőve gyakrabban lesznek szintén nikotinfüggők, de más káros, vigasztaló hatású anyagok iránt is az átlagosabbnál nagyobb vágyat érezhetnek – így módosulnak az idegsejtjeik. A nikotin miatt a baba stressz-szintje is magas szokott lenni, ezért sírósabb lehet, mint a többiek.

Még az arcukon is látszik

A James Cook University Hospital kórházba önkénteseket hívtak, dohányzó és nem dohányzó anyukákat egyaránt. 4D ultrahanggal figyelték a babák arcát, és egyértelmű volt a változás. Azok a fejlődő kicsik, akiknek anyukája napi fél doboz cigarettát elszívott, okkal többször nyúltak a szájukhoz, arcukhoz, míg a nikotinnal nem találkozó magzatok nem tették ezt, vagy nem ilyen gyakran. A kutatók szerint a babák központi idegrendszerének megváltozott fejlődése állt a háttérben.

A dohányos babák agresszívek lesznek

Egy kutatás során 4000 gyermek életét követték nyomon, akik még a hatvanas években fogantak, amikor nem volt még ilyen egyértelmű, hogy terhesen nem szabad dohányozni. Kiderült, hogy a cigarettázó édesanyák gyermekei felnőttként gyakrabban lettek agresszívek, viselkedészavarosak, antiszociálisak. Minél több szál cigit szívott el az anya, a gyerek viselkedése annál rosszabb volt kamasz- és felnőttkorában.

Fotó: iStock.com/nd3000

Fotó: iStock.com/nd3000

Ne tapasszuk le!

Nagyon fontos tudni, hogy terhesség alatt az olyan, dohányzásról leszokni segítő termékek, amelyek nikotint tartalmaznak, ugyanolyan károkat okozhatnak, mint a cigaretta. Semmiképpen se viseljünk nikotintapaszt, a nikotinos rágót is hagyjuk a polcon, és beszéljük meg az orvosunkkal, mit tehetünk a leszokás megkönnyítése érdekében. A passzív dohányzás elkerülése sem mindig egyszerű, főleg akkor, amikor mások még nem látják rajtunk a terhesség jeleit. Legyünk füstben akár az utcán, akár utazás közben, emeljünk szót magunk és babánk egészsége érdekében, és kérjünk meg mindenkit, hogy a környezetünkben hagyja abba a dohányzást.

A dohányzásról való leszokáshoz segítséget kaphat a 06 40 200 493-as telefonszámon illetve a www.leteszemacigit.hu oldalon.