Egészség

Ha ezt a 4 alapvető dolgot betartjuk, akkor máris rengeteget tettünk az egészségünkért

A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás, a mindennapos testmozgás, a táplálkozás és a tudatosság az a négy alapelv, amit ha betartunk, garantáltan jó formában lehetünk.

Alvás

A pihentető éjszakai alvás rendkívül fontos, az élet azonban sokszor közbeszól (szirénázó autók, aggódás, házibuli a szomszédnál vagy éppen a kánikulai hőség). Ha van egy természetes életritmusunk – mindig ugyanakkor fekszünk le és eleget alszunk –, az agyunk is sokkal jobban teljesít. Megőrizhetjük az egészségünket és ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben.

Fotó:Freepik/@phduet

Fotó:Freepik/@phduet

Táplálkozás

Mindannyian eszünk egészséges ételeket és kevésbé egészségeket is. Ha odafigyelünk arra, hogy mennyit eszünk és hogy az miből készül, akkor az segíthet rájönni, hogy milyen szokásokat kell elhagynunk vagy éppen felvennünk. Például több minőségi ételt enni gyorskaja helyett. A helyes táplálkozás nem tökéletes táplálkozást jelent. Csupán azt, hogy jobb döntéseket hozunk falatról falatra.

Testmozgás

Manapság mindent elintézhetünk, mindenhová eljuthatunk és az egész napot eltölthetjük úgy, hogy alig kell megmoccannunk a számítógépünk vagy telefonunk elől. A testünk azonban mozgásra termett, ezért kellene kevesebbet ülnünk és többet mozognunk. Két villamosmegálló helyett séta, lift helyett lépcső… Nem kell edzőterembe járni, csak találjunk valamit, amit szeretünk csinálni. Tánc, erdei kirándulás, gördeszkázás, tollasozás, és jó eséllyel a szokásunkká fog válni. Minél kevesebb időt töltünk üléssel MOST, annál aktívabbak maradhatunk idősebb korunkban.

Tudatosság

El fogunk készülni határidőre? Le fogjuk késni a vonatot? Milyen a forgalom az utakon? Hányan lájkolták a posztom? A sok elfoglaltság miatt az elménk sem nagyon lazíthat, pedig az agyunkat nem arra tervezték, hogy megállás nélkül zakatoljon, ezért nagyon fontos, hogy szánjunk időt arra, hogy lecsendesedjünk és ellazuljunk. Így talán a stresszből is kevesebb marad és az egészségünkkel is jót teszünk. A tudatos pihenésnek számtalan módja van: csak keressünk egy pillanatot, amikor veszünk pár mély levegőt, megiszunk egy finom teát vagy kávét. Máris jobban fogjuk magunkat érezni.