Otthon

Mégis igazi lehet Hasfelmetsző Jack 25 éve talált naplója

A 19. századi sorozatgyilkos ügyének megszállott kutatói felbukkanásakor hamisnak kiáltották ki a naplót, a legújabb vizsgálatok alapján azonban akár igazi is lehet.

Senkinek nem kell bemutatnunk a Hasfelmetsző Jack néven elhíresült sorozatgyilkost, aki London Whitechapel nevű nyomornegyedében gyilkolt az 1800-as évek végén, hiszen számos film és könyv dolgozta fel a történetet. Igaz, a gyilkos kilétét még ma sem tudni biztosan, az egyetlen reménysugár, hogy valaha fény derül a rejtélyre, az a 25 évvel ezelőtt előkerült napló, amelyet eddig hamisnak véltek a kutatók.

A gyapotkereskedő

Az 1992-ban előkerült memoárt egy bizonyos James Maybricknek tulajdonították, aki gyapotkereskedőként dolgozott. A 9000 szavas naplóban bevallotta öt nő meggyilkolását a londoni East Enden, és egy prostituáltét Manchesterben. A visszaemlékezést úgy írta alá: Tisztelettel, Hasfelmetsző Jack.

Fotó: Pexels/ Caio

Fotó: Pexels/Caio

A naplóról szóló könyv megjelenésekor a szakértők kétségbe vonták a memoár hitelességét. Elsősorban annak származása aggasztotta őket, ugyanis a napló eredetére nem sikerült egyértelmű magyarázatot adni, ez pedig sokak szemében egyenlő volt azzal, hogy hamisításról van szó. A visszaemlékezést egy liverpooli ócskavasgyűjtő tárta a nyilvánosság elé. Mike Barrett azt állította, hogy egy családi baráttól kapta. A férfi, Tony Deveraux azonban nem sokkal később meghalt, így nem volt bizonyítható az állítás. Egy új könyv, amely az azóta eltelt csaknem 25 év eseményeit foglalja össze, viszont azt állítja, a naplót Maybrick egykori liverpooli otthonában találták.

Megvan a bizonyíték?

Robert Smith – az első könyv kiadója és egyben a második szerzője – azt állítja: Mike Barrett és azok, akiktől a memoárt kapta, azért tartották ezt titokban, mert féltek attól, hogy törvénytelenséget követtek el.  Smith sosem kételkedett benne, hogy a napló eredeti, 1888–1889-ből származó dokumentum és állítása szerint most már vitathatatlan bizonyítéka van rá, hogy a memoárt James Maybrick egykori hálószobájának padlója alól emelték ki 1992. március 9-én.

„Ebből következik, hogy nagy valószínűséggel James Maybrick a szerző. Hogy ő volt-e Hasfelmetsző Jack? Ezek alapján ő kell, hogy legyen a legfőbb gyanúsított. De a Hasfelmetsző kilétéről szóló viták még akár újabb száz évig eltarthatnak” – mondta Robert Smith.