×

Te + Én

Segítség, megcsaltak: amikor a harmadik tényleg létezik

A féltékenység meg tudja rontani a légkört minden kapcsolatban, az állandó gyanúsítgatás és ellenőrizgetés mindkét fél részéről rengeteg időt és energiát követel. De mi van akkor, ha az a bizonyos harmadik személy valóban létezik? Ha nemcsak a fejünkben, de a valóságban is megtalálható: beszél, járkál, mosolyog, csetel – és éppen a mi párunkkal.

Az egészséges féltékenységgel általában nincsen semmi baj, talán még jól is esik a feleknek, hogy a másik félti, aggódik, hogy elveszítheti. Ez az a fajta, mondjuk úgy, egészséges féltékenység, amit mindenki tud kezelni. Nem ellenőrizgetik egymást, nem faggatóznak, nem rendeznek jelenetet, a féltékenység ellenére megbíznak egymásban, őszintén beszélnek a napjukról, a gondolataikról, az érzelmeikről – még arról is, ha éppen féltékenységet éreztek. És ezt is képesek higgadtan elintézni egymással, talán még egy nagyot nevetnek is a végén önmagukon.

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

„Megéreztem, hogy megcsalt”

Aztán persze ott van az a másik érzés, amelyiket valahol gyomortájékon érzünk, összeszűkül, idegessé válunk, a szívünk hevesebben ver, és semmi másra nem tudunk gondolni, csak hogy vajon most mi történik a párunkkal, aki távol van tőlünk, aki már egy ideje nem jelentkezett. Akiben megbízunk ugyan, de mégis… A múltkor láttuk a levelezését, írt neki „valami” nő. Még egy mosolygós fejet is küldött neki. Vajon éppen együtt vannak? Végül megtudjuk, hogy igen, a harmadik fél valóban létezik.

„Valahogy megéreztem, hogy megcsal Peti. Többször is rajtakaptam, hogy ugyanazzal a nővel írogatnak egymásnak. Amikor rákérdeztem, azt mondta, nem fontos, nem akar tőle semmit, csak néha írogatnak egymásnak. Megnéztem a profilját a közösségi oldalon, és láttam, hogy akármit is mond Peti, van okom aggódni” – idézte fel Ágnes a történetét. Elmesélte, hogy kisebb-nagyobb szünetek voltak a beszélgetésben, és nem is találkozott a párja a másik nővel, ezért egy idő után elmúlt a félelem. Vagyis inkább csendesedett. Akkor még csak nem is sejtette, hogy hamarosan egy csapásra megváltozik minden körülötte – emlékezett vissza a 35 éves asszisztens a történtekre. „Egy este Peti céges eseményre ment, nekem is el kellett utaznom a városból munka miatt. Nyugtalanul aludtam, alig vártam, hogy annyi legyen az idő, hogy már hívhassam. Remegett a kezem. Néhány perccel később pedig bebizonyosodott, hogy nem volt alaptalan a félelmem. Már a telefonból megtudtam, mi történt. Megéreztem, hogy megcsalt” – árulta el Ágnes.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Mit lehet ilyenkor tenni?

Első körben beszélgetni. Merthogy a megcsalás nemcsak úgy megtörténik, vannak okai. Hogy ezt megtudjuk, le kell ülnünk és beszélgetnünk, hogy a párunk mikor, miért gondolta azt, hogy neki nem elég a mi jelenlétünk az életében, az otthonában, a közös otthonunkban, neki bizony valaki másra (is) szüksége van. Akárhogy csűrjük, csavarjuk, egy harmadik jelenléte hatalmas próbatétele a kapcsolatnak – a legtöbb esetben szakításhoz is vezet. „Nem tudtam ugyanúgy ölelni a páromat, miután megtudtam, hogy megcsalt. Egyszerűen nem ment” – vallotta be Mihály, amikor a saját történetét mesélte nekünk. „Másoktól hallottam, hogy a barátnőm nem éppen a hűség mintaképe. Eleinte nem hittem el, aztán meg nem akartam elhinni, de végül kinyílt a szemem. Többször, több férfival is megcsalt. Egy éven keresztül tűrtem és elhittem a meséit, de betelt a pohár. Szakítottam vele” – magyarázta a futárként dolgozó fiatalember.

Vannak olyan esetek, amikor megmenthető a párkapcsolat. Ha a két fél annyira szereti egymást, hogy képesek megbocsátani a másiknak. Őszintén és minden feltétel nélkül. Még a bizalom is visszaépíthető. Ez az út nem egyszerű. De ha mindketten szeretnék, ha komolyan és szívből folytatnák a kapcsolatot, akkor minden bizonnyal megéri kivárni és még egy esélyt adni a másiknak. De ehhez (is) ketten kellenek.