Egészség

„Az én házamban nem veted meg a lábad!” – A leghatásosabb penészölő praktikák

Ronda, makacs, visszatérő. Az a fránya penész. Ha nekünk is meggyűlik a bajunk vele a lakásban, de nem szeretnénk vegyszereket használni, vessük be az alábbi házi praktikákat!

Mindenek előtt: szellőztetés!

Az új, modern nyílászárók olyan jól szigetelnek, hogy szinte semmit nem szellőzik a lakás csukott ablakoknál – ez pedig tökéletes körülményt teremt a penész megtelepedésének. Éppen ezért naponta legalább kétszer szellőztessünk, és amíg nincs odakint nagyon hideg, mindig hagyjuk résnyire, bukóra nyitva az ablakokat. Ez különösen a fürdőszobában fontos, ahol magas a páratartalom.

Fotó: iStock.com/wabeno

Fotó: iStock.com/wabeno

A „nagy öregek”: ecet és szódabikarbóna

Természetesen a két háztartási jolly jokert, az ecetet és  a szódabikarbónát a penész elleni küzdelemben is bevethetjük. Előbbihez forraljunk fel 1 liter vizet, majd keverjünk el benne 1 dl 20%-os ecetet. Ezt öntsük egy szórófejes flakonba, és adjunk annak a penésznek! Ne dörzsöljük át a felületet, csak hagyjuk hatni a keveréket. A szódabikarbónát pedig a fürdőszoba csempéin és a fugán alkalmazhatjuk – készítsünk belőle sűrű masszát kevés víz hozzáadásával, és gumikesztyűben egy szivaccsal súroljuk át az érintett felületeket.

Kettő az egyben: penészölő és lakásillatosító olajok

A sokoldalú teafaolaj szintén szuper fegyver penész ellen. 2-2,5 dl vízhez adjunk 2 teáskanalat az olajból, öntsük szórófejes flakonba, és spricceljük le a penészes felületet. Ebben az esetben sem kell letörölnünk. A teafaolajnak jellegzetes illata van, ami valaki számára már túl erős lehet, de 1-2 napon belül elpárolog a levegőből. Emellett a grépfrútolajjal is tehetünk egy próbát. Ugyanúgy kell használni, csak ez esetben 20 cseppet adjunk a 2 dl vízhez.

Fotó: iStock.com/cegli

Fotó: iStock.com/cegli

Hangulatos megoldás: sólámpa

Ezzel főként a megelőzésről gondoskodhatunk, hiszen a só csökkenti a levegő páratartalmát, ezért a penésznek nem is lesz kedve megtelepedni az otthonunkban. Érdemes belőle elhelyezni egyet a konyhában és a fürdőszobában is.

Mentsük meg a zuhanyfüggönyt is

A zuhanyfüggönyök a folyamatos nedvesség révén gyakran lesznek penészesek, ám nem kell ilyenkor rögtön a kukába hajítanunk. Ha olyan anyagból készült, amelyet ki lehet mosni, tegyük a mosógépbe néhány kevésbé sajnált világos textillel, és a mosóporhoz adjunk fél bögre szódabikarbónát, az öblítőhöz pedig néhány csepp teafaolajat. Ezzel nemcsak a foltoktól, de a spóráktól is megszabadítjuk. Ha pedig nem tudjuk kimosni gépben, egy körömkefe és ecetes víz segítségével kezdjük el finoman sikálni, amíg meg nem tisztítjuk az elszíneződésektől. Azonban ebben az esetben is inkább helyezzük a megelőzésre a hangsúlyt, és tartsunk a fürdőszobában ecetes vizes flakont, amivel hetente néhányszor átfújjuk a függönyt.