Te + Én

Mi lett volna, ha? – avagy kedvenc filmjeink alternatív befejezéssel

Néha a dolgok nem úgy alakulnak, mint azt várnánk: nagy, örök és főleg agyonrágott igazság, mely az élet minden területére igaz, kivéve olykor a hollywoodi filmekre. Ott legtöbbször a néző, a nézői elvárások döntenek, nem pedig a művészi érték vagy a rendező koncepciója. De vajon ezek a filmek jobbak lettek így, mint ha az eredeti változatban készültek volna el?

Mielőtt késznek nyilvánítanak egy filmet, pláne egy új sorozatot, általában levetítik a tesztközönségnek, s ha nekik nem tetszik, akkor átírják, egyes jeleneteit újraforgatják, vagy megváltoztatnak benne bizonyos dolgokat. De olyan is előfordulhat, hogy egy kreatívnak a stábból eszébe jut egy jobb jelenet, váratlan fordulat vagy egy izgalmasabb befejezés, s ilyenkor a producerek hajlamosak eltérni az eredeti forgatókönyvtől.

Micsoda nő!

Ki ne imádná ezt a modern kori Hamupipőke-mesét, melyben minden megtörténhet, még az is, hogy egy dúsgazdag üzletember beleszeret egy Los Angeles-i prostituáltba. Nos, az eredeti forgatókönyv nem egy csodálatos lánykéréssel végződik, hanem azzal, hogy miután Vivian felmarkolta a háromezer dollárt, amit hatnapi szolgálataiért kapott, visszatér az utcára strichelni. Sőt, az eredeti változatban a lány is drogfüggő volt, nem csak a lakótársa, s miután kibírt hat napot kokain nélkül, a hetedik napon, amikor elválnak egymástól, belövi magát. Hát, ha az eredeti tervek valósulnak meg, biztos nem lett volna ekkora kasszasiker ebből a filmből, ám az biztos, hogy a történet közelebb állt volna a valósághoz.

Madarak

Habár a történet vége, sőt egésze így is elég hátborzongató, Hitchcocknak voltak még ötletei: például, hogy az utolsó kép az legyen, hogy a Golden Gate hidat egy az egyben tollas ellenségeink borítsák be, egy talpalatnyi helyet sem hagyva ki. És mindössze azért vetették el ezt az ötletet, mert elképesztően sokba került volna a megvalósítás.

Elfújta a szél

A filmtörténet egyik legfontosabb, ikonikus filmjének befejezése is különleges: Rhett Buttler faképnél hagyja Scarlett-tet, aki azonban nem törik össze végleg, hisz ott van neki a föld, Tara, amiért érdemes élni és holnap reggel is felkelni. Egy nemrég megtalált eredeti forgatókönyv szerin azonban Scarlett monológja úgy fejeződik be, hogy: Rhett, Rhett, tudom, hogy egy nap visszatérsz hozzám! Látszólag nem nagy különbség, valójában azonban mégis, hiszen ebben az esetben a film végkicsengése az, hogy Scarlett nem nyugodott bele a sorsába, nem nőtt fel, hanem tovább játssza a 16 évesen elkezdett kis játékait a férfiakkal.

Titanic

Emlékszünk még? A fim legutolsó jelenetében a 90 éves Rose az Óceán szíve nevű nyakéket bedobja a vízbe, s ezzel végső búcsút vesz a Titanictól, szerelmétől, Jacktől, s egyben az élettől is. Az eredeti forgatókönyv szerint azonban hosszú-hosszú beszédet tart a kincsvadászoknak az életről, s arról, hogy mi az, amit pénzen nem lehet megvásárolni, s hogy jobban tennék az emberek, ha kincsvadászat helyett úgy élnék meg minden egyes napjukat, hogy azok valóban számítsanak. A gyémánt azonban így is, úgy is az óceán fenekén végzi.