Te + Én

Herceggyerekek Györgyön és Saroltán túl

Miközben a média és a nagyvilág szinte csak Vilmos és Katalin gyermekeivel foglalkozik, számos kis herceg és hercegnő cseperedik fel Svédországban, Belgiumban vagy éppen Marokkóban.

A svédek legnagyobb sztárja Esztella, aki 2012-ben született, és elsőszülöttként ő a svéd korona hivatalos várományosa édesanyja, Bernadotte Viktória svéd trónörökösnő után. A kislány Östergötland hercegnőjeként jött világra, és bélyegekről mosolyog ránk, ám édesapja, Daniel Westling nem főúri körökből származik, sőt, ő volt a személyi edzője Viktória hercegnőnek. Esztella öccse, Oszkár herceg 2016-ban született, és imádni való fényképek készültek róla nővérkéjével. Oszkár keresztelője – bár hivatalos eseménynek számított – végül egy nagy babazsúrba fulladt, ahol a kis trónörökösök önfeledten játszottak.

 

Gabriella hercegnő és Jakab herceg

A monacói ikerpár 2014-ben jött világra II. Albert monacói herceg és a nála 20 évvel fiatalabb, korábbi dél-afrikai úszónő, Charlene hercegné házasságában. Gabriella ugyan két percig trónörökös volt, hiszen ő született előbb, öccse hamar letaszította róla. A Grimaldi család tagjaként születésekor azért megkapta a Carladès grófnője címet – nem mintha nagyon értékelné, hiszen inkább játszik testvérével. Az ikrek 5 hónapos korukban estek át a keresztelkedésen a monacói katedrálisban, ezután Jakab a Szent Károly-rend lovagja lett, és megkapta a Grimaldi-nagykeresztet, Gabriella pedig a Grimaldi-rend tagjává vált.

 

A három holland hercegnő: Alexia, Katalin Amália és Ariane

2013-ban a holland Beatrix királynő nagy bejelentést tett: átadta a trónt fiának, Vilmos Sándornak. A hollandok egy része nem igazán örült ennek, mert a fiatalember igen kicsapongó életet élt egy darabig, ráadásul párja, Máxima apja ellen is sok kifogást lehetett felhozni. A házaspár azonban rácáfolt minden baljós előítéletre, és 2002-es esküvőjük óta boldogan élnek, három lányt nevelve. Katalin Amália hercegnő 2003-ban született, szeret balettozni, lovagolni, hegedülni, és őrá vár a trón is. Alexia a második kislány, 2005-ben született, ő is lovagol, balettet és zenét tanul, sokat sportol. A legkisebb hercegnő, Ariane 2007-ben látta meg a napvilágot, és mindenben követi nővéreit. Mind a három lányt nyilvános iskolába járatják, bár ezzel a sajtó képviselői időnként vissza is élnek.

 

Moulay El Hassan herceg

A most 13 éves marokkói koronaherceg leginkább azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy utálja az őt kötelezően megillető kézcsókot. Bár kénytelen országa elöljáróinak odanyújtani a kezét, de azt nem szokta megvárni, hogy meg is csókolják. A fiú egyébként a király legidősebb gyermekeként kifejezetten gazdag, sőt a világ leggazdagabb gyerekei közt tartják számon. Kevesen tudják, de a koronaherceggel hazánk is kapcsolatban áll. Marokkóban tenyésztik a legkiválóbb arab lovakat, s mivel Magyarország is hasonlóan híres lófajtákkal büszkélkedhet, a nóniusz nevű magyar fajtát Moulay herceg engedélyével bemutathatták az országban.

 

Erzsébet belga hercegnő

Fülöp belga király és Matild királyné legidősebb gyermeke, a trón várományosa 2001-ben született Belgiumban, és ő lehet majd Belgium első királynője. Még születése előtt elfogadták ugyanis azt a törvényt, ami nemre való tekintet nélkül az elsőszülöttet teszi trónörökössé, így Erzsébet öccsei csak nővérük után következnek az utódlásban. Erzsébet brüsszeli iskolába jár, ő az első a családban, akit flamand nyelven oktatnak. A hercegnő nagyon szeret táncolni, és 2007 szeptemberében a róla elnevezett új belga antarktiszi kutatóállomás felavatásán is jelen volt.