Konyha

Zöldfűszerek tartósítása lépésről lépésre

Bazsalikom, kakukkfű, lestyán – fűszernövényeink többségének nemcsak az aromája ínycsiklandó, de akár gyógyhatásukra is számíthatunk. Lehet, hogy korainak tűnik még a télre, a megfázásos-influenzás időszakra gondolni, de a februári önmagunk egyszer még hálás lesz nekünk. Tanuljunk tartósítani most, amikor még frissen elérhetjük a kerti zöldeket.

Szárítás – praktikus és egyszerű

Szerencsések vagyunk, ha a saját kertünkben, balkonunkon, ablakpárkányunkon is sikerül megtermelnünk kedvenc fűszernövényeinket, vagy ha a barátunk ajándékoz meg egy csokor otthoni csemegével. Ha a friss fűszert nem tudjuk azonnal felhasználni, indulhat a szárítás!

Válasszunk egy száraz és meleg helyet, lehetőleg olyat, amelyet átjár a levegő. A fűszernövényeket kössük apró, legfeljebb néhány szállból álló csokorba, a bokrétákat pedig fűzzük madzagra, és akasszuk fel – hasonlóan a száradó ruhákhoz. Vigyázzunk, hogy minél kevésbé érjenek össze a levelek. Kis türelemmel egy-két hét után a csokrok megszáradnak, mi pedig illatozó, sokoldalú ízesítőt kapunk.

Fotó:Unsplash/paul morris

Fotó:Unsplash/paul morris

Ellenségek: nap, por, pára

Ha igazán tartós eredményt szeretnénk, néhány dologra fontos figyelni:

  • Bármilyen jól mutat a füzér, ne akasszuk a konyhába. A főzéskor felszabaduló pára lassítja a szárítási folyamatot, penészesedést okozhat.
  • A teljesen kiszáradt fűszereket helyezzük üvegedénybe vagy porcelán, mázas kerámia fűszertartóba. Nem feltétlenül kell morzsolni – egy szép, karcsú szörpösüvegben gyönyörűen mutat egy kis csokor kakukkfű. Semmiképpen se hagyjuk viszont fedetlenül a fűszereket. A leveleken hamar megül a por, a csokrok rovarok, rágcsálók célpontjává válhatnak. Az erős aroma sem tart távol mindent.
  • Ne tegyük ki a fűszereket közvetlen napfénynek. Sem tartóban, sem csokorként nem tesz jót nekik a napsütés. A napfény bontja a levélben található színanyagokat, olyan kémiai változásokat indít be, amelyek megváltoztatják az ízt. Kellemes bazsalikomos üdeség helyett kesernyés, furcsa aromát kaphatunk.

Mesterfokon: víz, olaj, alkohol

Az alacsonyabb illóolaj-tartalmú növényeket, például a petrezselymet, zeller zöldjét, lestyánt vázában, cserépben is sokáig frissen tarthatjuk, mint egy csokor virágot. Akár az újranövesztéssel is próbálkozhatunk: vágjuk le a zeller vagy fehérrépa legfelső részét ujjnyi vastagon a zöld levelekkel együtt, tegyük kevés vízbe, és öntözzük rendszeresen. Egy darabig a zöld szárak képesek újra kisarjadni.

Ha csak kevéske szárított fűszerünk maradt, megsokszorozhatjuk a hatást, ha fűszerolajat készítünk. Válasszunk tiszta, könnyű növényi olajat, például olívát (a napraforgó mellékízt kaphat). Egy üveg aljára szórjunk a kedvenc fűszerünkből néhány kávéskanálnyit, majd töltsük fel olajjal az üveget! Hagyjuk állni a keveréket néhány napig úgy, hogy rendszeresen forgatjuk, felrázzuk azt. A fűszerolaj kellemes aromáját hetekig élvezhetjük!

Haladók az alkoholkivonat készítésével is kísérletezhetnek. Ehhez áztassuk be a fűszereket orvosi alkoholba, esetleg vodkába. Hagyjuk állni 24 órát, majd szűrjük le a növényi részekről a szeszt. Az így készült kivonatot használhatjuk koktélokhoz, húsokhoz, esetleg megfázás esetén a teánkba csepegtetve, de egyes fűszerek oldatai bedörzsölőként, fertőtlenítőként, szájvíz helyett is alkalmazhatók.