Otthon

Kalandozások a föld alatt: barlangok Magyarországon

Gyönyörű, mesebeli helyek tárulhatnak elénk, ha a föld alá merészkedünk. A barlangok varázslatos világa a gyerekek és a felnőttek számára is sok izgalmat ígér. Szerencsére hazánkban is jócskán találhatóak ilyen fantasztikus, föld alatti képződmények: elég csak megkeresnünk a hozzánk legközelebbit vagy a számunkra legérdekesebbnek, legkalandosabbnak tűnőt.

Kicsit talán hihetetlen is belegondolni, hogy milyen csodálatra méltó világ terülhet el a föld alatt. Hazánkban több mint 3700 barlangot tartanak nyilván, ezek közül azonban csak alig több mint száz éri el a 200 métert, és csupán 30 az 1 kilométeres hosszúságot. Barlangjaink függőleges kiterjedése sem jelentős, hiszen az 50 méteres mélységet 97 barlang éri el, és csak három mélyebb 200 méternél.

A barlangokat a kutatók vagy barlangászok tárják fel, és tanulmányozzák azokat. Ezt azért is jó tudni, mert például az Aggteleki Nemzeti Park területén lévő, ma már közismert barlangok közül egyedül a Baradla egy viszonylag rövid szakasza volt „magától”, vagyis az ősidők óta ismert és bejárható. Az összes többi (mint például a Baradla főága a Vaskaputól Jósvafőig, a Béke-barlang, a Szabadság-barlang, a Kossuth-barlang vagy az esztramosi barlangok) a barlangkutatók munkájának az eredménye. Magyarországon a természetvédelmi törvény erejénél fogva minden barlang védett természetvédelmi terület (azaz az újonnan felfedezett barlangok is automatikusan védetté válnak).

Fotó: iStock.com/BudiNarendra

Fotó: iStock.com/BudiNarendra

Szingenetikusak és posztgenetikusak – hogy mi?

Egy-egy barlang vizsgálata során a legelső kérdés általában az, hogy hogyan keletkezett. A barlangokra jellemző az eltérő kőzetsajátosság, valamint a rájuk ható természeti erők – ezeket vizsgálják a kutatók a barlangképződés szempontjából. A barlangokat egyébként alapvetően két csoportra oszthatjuk. Vannak a szingenetikus, tehát a kőzet létrejöttekor kialakult barlangok, illetve a posztgenetikusak (vagy más néven epigenetikusak), ezek az eredetileg tömör kőzetben utólag létrejött barlangok. Egy-egy barlang kialakulása általában nem tudható be csak egyetlen tényezőnek, hanem azok egymással összefüggésben alakítják ki vagy formálják át őket.

https://www.instagram.com/p/BMuORr0BYcJ/?taken-at=732385076882756

A világörökség része: a Baradla-barlang

Az ország egyik legrégebben kutatott, legismertebb és évszázadok óta látogatott cseppkőbarlangja a Baradla-barlang (ez a Baradla–Domica-barlangrendszer magyarországi részének a neve). Az Aggteleki-karszton több bejárattal nyílik. Hosszúsága a Szlovákiában nyíló, vele egy rendszert alkotó, 5,3 kilométeres Domica-barlanggal együtt meghaladja a 25,5 kilométert. Természetes bejárata Aggtelek község határában, a messziről fehérlő magas sziklafal tövében nyílik. A Jósvafő községig húzódó főág hossza 7 kilométer. Az átlagosan 10 méter széles, 7-8 méter magas sziklaalagút néhány helyen hatalmas teremmé szélesedik. A főághoz több rövidebb-hosszabb mellékág csatlakozik. A barlang jelentős részét változatos színű és formájú, páratlan látványosságot nyújtó cseppkövek díszítik. A Baradlát az Aggteleki-karszt, valamint a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt az UNESCO 1995-ben a világörökség részévé nyilvánította.

https://www.instagram.com/p/BXLmTh-h7dm/?taken-at=585906611585471

https://www.instagram.com/p/BXLl-JxB2Jj/?taken-at=585906611585471

Patakos barlang Abaligeten

Az Abaligeti-barlang a Mecsek leghosszabb patakos barlangja. A barlang és egyhektáros felszíni területe 1982 óta fokozottan védett természeti érték. Kiépített főága körülbelül 466 méter hosszúságban a kirándulók számára (szakvezetéssel) látogatható. Egészségügyi felhasználása is van: több évtizede a légúti betegségben szenvedők gyógyító helyévé vált. 2000-ben gyógybarlanggá nyilvánították.

https://www.instagram.com/p/BWpZMlwhUXw/?taken-at=474587999360732

Leghosszabb barlangunk: a Pál-völgyi-barlangrendszer

A Pál-völgyi-barlangrendszer 28,6 kilométeres hosszúságával Magyarország leghosszabb barlangja. Igaz, a turisták által látogatható hossza mindössze 500 méter. A Pál-völgyi-barlang Budapest egyik idegenforgalmi célokra kiépített barlangja. Bejárata Budapest II. kerületében, a Szépvölgyi út 162. alatt található. A barlang változatos látnivalót kínál, legérdekesebb látványosságai a változatos, csillogó kalcitkristályok és kagylólenyomatok, valamint a meseszerű cseppkövek és különleges sziklaalakzatok. Az egyik legszebb fővárosi barlang, Budapest egyik védett természeti értéke. Fokozottan védett barlang.

A legmélyebb barlangunk csodái

A Bányász-barlang Magyarország legmélyebb barlangja (fokozottan védett). Lillafüredtől keletre, a Bükki Nemzeti Parkban található. A barlang triász időszaki (körülbelül 200-250 millió évvel ezelőtti) mészkőben alakult ki. Az alsó része ma is aktívan fejlődik. Az aknákban egész évben találni csepegő, csordogáló vizeket. Jelenleg hazánkban itt van a legnagyobb esély arra, hogy átlépjék a ma még álomhatárnak tekinthető 300 méteres barlangmélységet.

https://www.instagram.com/p/BU9H4DglSWT/?tagged=csodabogyosbarlang

Csodálatos látvány a Csodabogyós-barlangban

A Balatonederics közelében, a Keszthelyi-fennsík délkeleti részén nyíló Csodabogyós-barlang is fokozottan védett. Ez Magyarország nyolcadik leghosszabb, a Keszthelyi-fennsík leghosszabb és második legmélyebb barlangja. Járatait túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik. A Függőkert és a Meseország zónájában sok száz függőcseppkő és páratlan látványt nyújtó 50-60 darab, fél és másfél méter magas állócseppkő látható. Emellett nagy felületeket beborító cseppkőlefolyások, kisebb íves zászlók, borsókövek és különlegesen csavarodott formájú heliktitek, valamint fehér bevonatot alkotó hegyitej is kialakult. A képződmények egy része még ma is aktívan fejlődik. A barlang a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét.

https://www.instagram.com/p/BCV0-5WRWyx/?taken-at=423836503