Te + Én

5 dolog, amit nem tudunk, mielőtt belevágunk a válásba

Senki sem tud igazán felkészülni a válásra, de mielőtt úgy döntünk, hogy befejezzük a házasságunkat, beszéljünk elvált emberekkel és az alábbiakat is gondoljuk át. Egy biztos: senkinek sem lesz könnyű időszak.

Hogyan befolyásolja a gyermekünket

A valóságban senki nem tudja megjósolni, hogy egy gyerekre milyen hatással lesz a válás. Ez több dologtól is függhet. Milyen korú, mennyire volt intenzív a kapcsolata az elköltöző szülővel… A legfontosabb ebben az időszakban is az, hogy a korának megfelelő módon kommunikáljunk vele az éppen aktuális helyzetről. Így lehetőséget adunk számára, hogy reagálhasson az eseményekre.

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Ne a barátaink legyenek a jogi tanácsadók

Válás során ne a barátainkhoz forduljunk jogi tanácsért, mert így vagy úgy, de sokkal elfogultabbak és egyáltalán nem biztos, hogy a lehető legjobb dolgokat tanácsolják. Egy kívülálló más szemszögből nézi a helyzetet és sokkal objektívebben tudja megközelíteni még a legkacifántosabb ügyeket is.

Az új partner elfogadása

Annak ellenére, hogy a házasság felbontása mellett döntöttünk, amikor meg kell ismernünk az új barátot/barátnőt, és be kell mutatni a gyerekeknek, az semmiképpen sem lesz egyszerű. Már ha nincs semmilyen érzésünk az exünk iránt, a gyerekeinket nem könnyű egy számunkra idegenre is bízni. Ne mutassuk ki a féltékenységünket (ha van) és mindig meséltessük el a gyerekkel, hogy mit csináltak, így nem érhet minket kellemetlen meglepetés. Például az általunk kialakított étrend felrúgása, olyan dolgok megengedése, amiről a mi otthonunkban szó sem lehet. Érdemes néhány szót váltani az új partnerrel a gyerekünk érdekében.

Egy új partner megváltoztathatja az exünket

Ahogy nekünk is, neki is egy új fejezet kezdődik az életében, mely által szinte biztos, hogy valamennyit változni fog. Ezen ne lepődjünk meg.

Idő, idő, idő

Ahogy a válás adminisztrációs folyamata is idő, úgy még inkább idő, amíg megtanulunk alkalmazkodni az új életünkhöz. Új partnerek, új otthon vagy akár a gyermekkel töltött idő megosztását is nehéz lesz az elején megszokni.