Te + Én

Tilos a csók vasárnap: szokatlan házassági törvények a tengerentúlról

Már megszoktuk, hogy más nemzeteknél olyan törvényekkel és szabályokkal találkozhatunk, amik számunkra meglepőek és szokatlanok. Nincs ez másképp az USA-ban sem, ahol ráadásul államonként változhat, hogy mit engednek meg az embereknek, és mit nem. A házasságra, valamint a házaséletre is hoztak néhány furcsa törvényt a tengerentúlon.

Országonként változóak azok a szabályok és törvények, amelyek meghatározzák, hogy ki kivel és milyen módon köthet házasságot. Valamint az is különbözhet, hogy milyen jogai, kötelességei vannak a házasságkötés után a feleknek, pároknak. És ezek között a különféle törvények között rábukkanhatunk olyanokra, amelyek szokatlannak tűnhetnek a számunkra. Akár a tengerentúlon is.

Házasság egy meghatalmazottal

Ha máshonnan nem is, de a filmes élményeinkből tudhatjuk, hogy milyen komolyan veszik az Egyesült Államokban a katonaságot. A fegyveres erő tagjai pedig házasságot köthetnek úgy is szívük választottjával, hogy nincsenek jelen az esküvőn – elég egy meghatalmazás, és máris nyélbe üthető a frigy. Kalifornia, Kansas, Colorado, Texas és Montana engedélyezi az effajta esküvőket.

Fotó: iStock.com/MariaArefyeva

Fotó: iStock.com/MariaArefyeva

Kiskorúak esküvője – szülői engedéllyel

A kiskorúak házasságára vonatkozó törvényt Arkansasban hozták létre néhány évvel ezelőtt azért, hogy a teherbe esett tinédzserek kapcsolatát törvényessé tehessék – szülői engedéllyel, természetesen. Csakhogy a törvényhozó honatyák egy apró hibát vétettek, merthogy nem írtak a törvénybe alsó korhatárt. Eszerint akár a csecsemőket is össze lehetett volna adni, ha a szülők megegyeznek. Mára azonban ez is belekerült: a fiúknak legalább 17 évesnek kell lenniük a házasságkötéshez, a lányok esetében ez a minimumkorhatár 16.

Negyedjére tilos

Hallottunk már olyanról, hogy valaki újból hozzáment ahhoz, akitől korábban elvált. De hányszor? Nem tudjuk, milyen tömeges újra- és újraházasodások vezethettek oda Kentucky államban, hogy meghozzák a törvényt, miszerint senki nem mehet hozzá ugyanahhoz a férfihoz négyszer. Mert háromszor… az még rendben van, de négyszer?!

Madarat kell velük fogatni

Pontosabban levadászni. A Massachusetts állambeli Trutóban ugyanis az a szabály, hogy mielőtt a férfi oltár elé áll választottjával, bizonyítania kell, mégpedig úgy, hogy vadászni megy. Madarakat kell ellőnie: hat fekete rigót vagy három varjat.

Fotó: iStock.com/Halfpointg

Fotó: iStock.com/Halfpointg

Tilos a meztelenség a hotelszobában

Talán még mindig a boszorkányok szelleme kísértett a Massachusetts állambeli Salemben, amikor meghozták a törvényt, miszerint a házaspárok nem aludhatnak meztelenül a bérelt szállodai szobájukban. És ezt egy sor tanulmánnyal támasztották alá, amelyek arról szólnak, hogy mennyi baktérium lehet a hotelek ágytakaróin. Ami persze jogos, de hogy erről törvényt is hoztak…

Anyósvicc

A legtöbb férj esetében igaznak tűnik, hogy az anyósuk nem a legkedvesebb ember a számukra. Nos, az Egyesült Államokban megoldás lehet ilyenkor, ha a család a Kansas állambeli Witchitába költözik. Itt ugyanis az a törvény járja, hogy a válás alapjául nem lehet felhozni azt az érvet, hogy a férj rosszul bánik az anyósával. Vagyis itt szabadon lehet gúnyolódni és undokoskodni a párunk édesanyjával. Már ha úgy érezzük, hogy ez a megoldás…

Csókmentes vasárnapok

Bár papíron még mindig tilos a csók vasárnaponként a connecitcutbeli Hartfordban, a valóságban természetesen senkit nem visz el a rendőrség azért, mert egy romantikus randevú alkalmával megcsókolja hitvesét. S vajon korábban mennyi tiltott és annál édesebb csók csattanhatott el vasárnaponként?