Te + Én

Barátból ellenség – figyeljünk a jelekre!

Az egyik legszomorúbb dolog az életben, ha egy jó barát váratlanul ellenségesen viselkedik velünk. De biztos, hogy egy ilyen változás váratlan? Van néhány előjele, amire érdemes odafigyelni.

A támogatását feltételekhez köti

Egy igazi barátságban alapvető, hogy megbízhatunk egymásban, jóban és rosszban számíthatunk a másikra. Kicsit olyan, mint egy meghitt párkapcsolat, hiszen szinte mindent elárulunk a másiknak magunkról, legbelsőbb félelmeinkről is, úgy, hogy nem várunk cserébe semmit. Ha azonban nem érezzük a feltétlen támogatást, sőt, ha a másik fél vár valamit cserébe, akkor az már nem biztos, hogy az a barátság, amire szükségünk van.

Fotó: iStock.com/SanneBerg

Fotó: iStock.com/SanneBerg

Nem ünnepli velünk a sikereinket

Az egyik legjobb érzés, ha valami nagyszerű dolog ér minket az életben, ha sikereket érünk el, akkor a családunk, a párunk és a legjobb barátaink velünk ünnepelnek. Úgy örülnek a sikereinknek, mintha a sajátjuk lenne. Ha ez nincs meg a barátságban, az bizony nagyon rosszuleshet. Lehet, hogy felütötte a fejét a féltékenység?

Elveszik a bizalom

Kibeszélt a hátunk mögött? Továbbadta egy titkunkat? Ez nagyon rossz előjel, hiszen eddig rábízhattuk a legbelsőbb gondolatainkat. Próbáljuk meg kideríteni, hogy mi lehet a háttérben, talán meg tudjuk még menteni a barátságot.

Nem hallgat meg

Ha a saját mondandója sokkal fontosabb, ha rendszeresen belénk fojtja a szót, talán nem is igazán érdekeljük. Ha el akar nyomni minket, lehet, hogy már nem egy csapat vagyunk.

Passzív-agresszív a viselkedése

Azért, mert egy barátságnak vége szakad, még nem feltétlenül kell összeveszni és ellenségesen viselkedni a másikkal. Azonban ha az egykori legjobb barátunk viselkedése nagyon megváltozik, passzív-agresszív irányba, az nagyon rossz előjel.

Nem kér bocsánatot

Sőt, szinte kikéri magának, ha hibát követ el, vagy megbánt minket valamivel. Valószínűleg egyáltalán nem fontos neki, hogy érezzük magunkat, sőt talán még örül is, ha megbánthat minket. Ne ragaszkodjunk olyan barátsághoz, amely nem őszinte és feltétel nélküli. Ha nem sikerül megbeszélni a dolgokat, ha a másik ellenséges velünk, akkor engedjük el, és forduljunk olyan emberek felé, akikre mindig számíthatunk.