×

Egészség

Hogyan kell ápolni a zsíros bőrt, hogy egyszer és mindenkorra helyrejöjjön?

A zsíros, problémás bőr átka egy egész életen át elkísér... vagy mégsem? Dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos segítségével megmutatjuk, milyen megoldások érhetők el.

Valóban igaz, hogy a zsíros, pattanásos bőr valamilyen belső, szervezetbeli problémát jelez?

Bizonyos esetekben állhat a hátérben belgyógyászati probléma. Különösen felnőttkorban jelentkező pattanások esetén fordulhat elő elsősorban hormonális eltérés, mint például cukorbetegség, pajzsmirigy-betegség vagy policisztás ovárium szindróma. Egyéb, bonyolultabb endokrinológiai eltérés is okozhatja a felnőttkori pattanásokat, ezért hölgyek esetében ilyenkor a bőrgyógyász mindig egy endokrinológus kollégával működik együtt. Előfordulhat emésztési, azaz gasztroenterológiai panasz is a háttérben, bizonyos esetekben pedig belső gyulladás, például egy gócos fog, mandula vagy lappangó genitális, illetve húgyúti fertőzés a kiváltó ok.

Dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos Fotó: Dr. Csernus Krisztina

Dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos
Fotó: Dr. Csernus Krisztina

Milyen tartós megoldások léteznek a zsíros bőr kezelésére?

A zsíros, pattanásos bőr ápolása nagy odafigyelést igényel. Sokszor tapasztaljuk, hogy a páciensek összevissza vásárolnak mindenféle csodát ígérő terméket – amik persze nem használnak –, míg végre eljutnak a bőrgyógyászhoz. Utóbbi az otthoni bőrápolásban is professzionális útmutatást tud adni. A legtöbb esetben megfelelő helyi kezeléssel kordában tarthatók a tünetek. Gyógyszer belsőleg csak akkor kell, ha a tünetek túl nagy számban vannak jelen, és/vagy súlyos csomós, cisztás jellegűek, és esély van a hegesedésre. Az alap egyébként a megfelelő tisztítás. A jó arctisztító nem bontja meg a bőrbarriert, nem szárít, de eltávolítja a sminket, szennyeződést, a felesleges faggyút, az elhalt hámsejteket. Léteznek nagyon jó tonikok, melyek zsírtalanítanak és egyben antiszeptikus hatással is bírnak. A piacon fellelhető megfelelő termékek közül szakember segítségével könnyű megfelelőt találni.

Mik a bőrgyógyász eszközei?

Ezt követi a terápiás hatóanyag, ami lehet recept nélküli illetve receptre írt készítmény egyaránt. Itt nagyon fontos a jó szakember tanácsa, hiszen ha rossz terméket választunk, akkor nem gyógyul a beteg. A terápia során a pattanások kialakulásának valamennyi okát próbáljuk megcélozni, ezek a fokozott faggyútermelés, a pórusok eltömődése felesleges faggyúval és elhalt hámsejtekkel, a Propionibacter acnés elszaporodása, illetve a fentiekre adott immunválasz következtében kialakult gyulladás. Helyi hatóanyagok közül az egyik legjobb a retinoid A-vitamin, de hatékony többek között az AHA-sav, az isotretionin, a szalicilsav, az azaleinsav, a benzoyl peroxide és a receptre írt antibiotikumok. Sokszor a terápiás készítmények kiszárítják a bőrt, ezért mindig legyen a beteg fürdőszobájában hidratáló, nyugtatókrém, illetve nagyon fontos a megfelelő napfényvédelem is.

Fotó: iSock.com/ gpointstudio

Fotó: iSock.com/ gpointstudio

Milyen hatékony kezelések léteznek?

Profi kozmetikus – aki többnyire orvosi centrumokban dolgozó esztétikai szakember, szakápoló – jól meg tudja tisztítani a bőrt. A mitesszereket időnként mechanikusan lehet tisztítani, azaz szakszerűen kinyomkodni, illetve professzionális hámlasztásokkal feloldani. A jelenlegi leghatékonyabb orvosi professzionális kezelés a mikrotűs rádiófrekvenciás kezelés, ami kifejezetten aknés bőrre lett kifejlesztve, a tűszúrások és a rádiófrekvencia együttesen tisztítják a pórusokat, és beindítják az új kötőszövet képzését, javítva ezzel a hegek állapotán. Ez egy abszolút fájdalmatlan és felépülési idő nélküli high-tech kezelés.

Mi az, amit semmiképpen ne használjunk?

Sokszor tapasztaljuk, hogy a pattanásos betegek vastag alapozókat, zsíros, masszívan fedő korrektorokat használnak. Ezek tovább rontják a helyzetet. Érthető, hogy a páciens fedni szeretné az arcát, de nem mindegy, hogy hogyan és mivel. Azt szoktam javasolni, hogy a pattanásokat egyesével speciális orvosi antiszeptikus fedőkrémmel, korrektorral fedjük, sokszor ez is elegendő. Ha mégsem, vagy egy esti partira szép sminkben kell megjelenni, akkor könnyű, laza fedésű alapozót vagy színezett nappali krémet válasszunk, és semmiképpen sem a már-már színpadi fedést biztosító 12 órás, úgynevezett long wear alapozót. Ezen túl ne nyomkodjunk otthon! Egyrészt szennyeződést vihetünk be, illetve szétteríthetjük a gyulladást a szövetek között, amivel maradandó hegeket okozhatunk.

Fotó: iStock.com/Jacob Ammentorp Lund

Fotó: iStock.com/Jacob Ammentorp Lund

Miben segíthet a bőrgyógyász?

Ha nem boldogulunk, akkor ne habozzunk, kérjünk segítséget bőrgyógyásztól. A legjobb akneellenes helyi készítmények többnyire kizárólag orvosi rendelőben érhetők el  a magas hatóanyag-tartalom miatt, illetve csak szakorvosi javaslat és kontroll mellett használhatók. Ha súlyos a helyzet, akkor a bőrgyógyász a kezelést kiegészíti belsőleges terápiával, ami lehet antibiotikum vagy speciális, faggyúműködést befolyásoló gyógyszer, esetleg fogamzásgátló. Ma már minden lehetőség a kezünkben van, hogy megelőzzük a pattanások nyomán kialakuló hegeket, ezért érdemes időben segítséget kérni.