Egészség

Ismerjük fel időben a passzív-agresszív személyiségű embereket

Mást mond, mint amit tesz, nem vállal felelősséget a tetteiért, inkább másokat hibáztat – néhány olyan tulajdonság, ami jellemző a passzív-agresszív személyiségű emberekre. Nehéz velük élni, makacs, szinte képtelen az őszinteségre. Otthon és a munkahelyünkön is találkozhatunk velük. Ha felismertük, irányíthatjuk is a velük való kapcsolatunkat.

Amikor éppen megismerünk valakit, könnyen figyelmen kívül hagyhatjuk a passzív-agresszív viselkedés jellemző jeleit. Hajlamosak lehetünk legyinteni rá és azt gondolni, hogy az illetőnek rossz napja volt, hogy csak egyszer fordult elő, majd legközelebb másképp lesz. Aztán mégsem. S hogy mik ezek a jellemzők?

A passzív-agresszív emberek jellemzően mindig mást mondanak, mint amit tesznek, szinte képtelenek az őszinteségre. Makacsok, ellenségesek, de ez utóbbit nemigen fejezik ki szemtől szemben. Rendszeresen ellenérveket hoznak fel mások állításával szemben, ferdítenek, valahogy sosincs kedvük közös cél érdekében tenni valamit – legyenek akár otthon, akár a munkahelyükön. Rosszindulat és szarkazmus jellemző rájuk, a felelősséget nem szívesen vállalják semmiért. Inkább másokat hibáztatnak, mások felé azonban kényelmetlen elvárásaik lehetnek. Bizalmatlanok másokkal, bizonytalanok a saját képességeiket illetően. Szívesen mutatkoznak az áldozat szerepében. A szakemberek szerint a viselkedés gyökerei egyértelműen a gyerekkorban keresendők.

Fotó: iStock.com/pecaphoto77

Fotó: iStock.com/pecaphoto77

Vegyük észre, kivel van dolgunk

Ha valakinél rendszeresen tapasztaljuk az erre a személyiségre jellemző jegyeket, akkor minden bizonnyal passzív-agresszív emberrel van dolgunk. Van, aki mindenkivel ugyanolyan módon viselkedik, más a vetélytársai felé mutatja ki ezeket, megint mások a párkapcsolatban, az ellenkező neműek felé viselkednek passzív-agresszív módon.

Először is tudnunk kell, hogy nem a mi feladatunk, hogy megváltoztassunk bárkit is. A passzív-agresszív viselkedés általában akkor szokott előkerülni, amikor az adott személy erőtlennek érzi magát, pedig fontos lenne, hogy megfeleljen mások elvárásainak. Fél a kudarctól, attól, hogy legyőzik, hogy csökken mások és a saját szemében is az értéke.

Konfliktuskeresés a párkapcsolatban

Ezek az emberek általában olyan párt választanak maguknak (tudat alatt), akivel újraáélhetik azokat a hatalmi harcokat, amiket a múltjukban már átéltek a családjukban. A szakemberek azt mondják erre, hogy a múlt veszteségei felett a jelenben szeretnének győzelmet aratni. Ha felismerjük ezt a helyzetet, érdemes megfigyelni a kommunikációnkon és változtatni azon. Ha felismerjük, hogy a passzív-agresszív párunk bizonytalan önmagában, talán könnyebben tudunk együttérezni vele, könnyebben tudjuk kezelni a viselkedése miatt bennünk kialakult feszültséget.

Fotó: iStock.com/pecaphoto77

Fotó: iStock.com/pecaphoto77

Nem biztos, hogy jó ötlet, ha belemegyünk az áldozat szerepébe (hogy mi vagyunk az egyetlenek, akik megértjük és megmentjük őt), azzal talán éppen erősítjük a másik passzív-agresszív viselkedését. Ne engedjük, hogy elérje a célját, és megváltoztasson bennünket!

A szakemberek tanácsa szerint ne emlegessük folyton, hogy a másiknak meg kellene változnia, hogy felelősséget kellene vállalnia a tetteiért. A magas elvárások csak még több feszültséget teremthetnek benne. A kevésbé nehéz helyzetek esetében próbáljunk meg inkább egy kicsit viccelni, humorral rávilágítani, lefegyverezni a kellemetlen viselkedést. Maradjunk higgadtak és tudatosak. Beszélgetés közben kérdezzünk vissza, mutassuk, hogy figyelünk rá. Ne akarjunk felülkerekedni a beszélgetések, esetleg viták közben, de mégse legyünk alárendelt áldozatok. Adjunk pozitív visszajelzéseket, dicsérjük, amikor csak lehet. Idővel elérhetjük, hogy hajlamos legyen a velünk való együttműködésre, és a kapcsolatunk működőképessé válhat.