Otthon

„A ló szemei között nyugszik a világ minden gazdagsága”

Történelmünk révén lovas nemzet vagyunk, a lovaglás gyönyörű hagyománya azonban sajnos kikopott a mindennapjainkból – pedig egészségünkre és lelkünkre nézve is rendkívül pozitív hatással van.

Szerencsére azért még ma is köztünk élnek eme hagyományunk őrzői, és lelkesedésükkel, elhivatottságukkal ott népszerűsítik a lovaskultúrát és a lovassportokat, ahol csak tudják. Az elmúlt években országos szinten is elindult a „lovasmozgalom” a Nemzeti Vágta révén, melynek hála egyre többen fedezik fel újra a lovaglás szépségeit. Persze vannak, akik nem mernek felülni a ló hátára, ám ha egyszer legyőzik ezt a félelmüket, sokkal többet nyerhetnek, mint gondolták volna.

Fotó: iStock.com/sergio_kumer

Fotó: iStock.com/sergio_kumer

A lovaglás jótékony hatásai

Mind fizikai, mind lelki egészségünkre nézve hihetetlen pozitív hatásokkal bír a ló és a lovaglás. A ritmusos, háromdimenziós mozgás javítja a mozgáskoordinációt, a térérzékelést, fokozza az ízületek, a gerinc rugalmasságát. Fejleszti a testtudatot, erősíti a gerinc melletti és a törzsizmokat, ezáltal pedig javítja a testtartást. De valójában testünk szinte összes izmát megdolgoztatja, valamint növeli állóképességünket és erőnlétünket is. Ingerli egyensúlyozóközpontunkat, amely közvetve olyan készségeket fejleszt, mint a beszéd, az olvasás vagy az írás. Mindezek miatt sikeresen alkalmazzák a lovasterápiát mozgásrehabilitációs, neurofiziológiai gyógytornás kezelésként.

A ló pszichénkre gyakorolt hatása szintén rendkívüli. Az egyik legjobb stresszoldó mozgásformák egyike a lovaglás, hiszen folyamatos koncentrációt igényel, emiatt pedig minden mást kizárunk a külvilágból. Ennek az erős, tekintélyt parancsoló állatnak a közelsége önfegyelemre int, tiszteletre, alázatra tanít, miközben önbizalmunkat, érzelmi intelligenciánkat is fejleszti. A ló tulajdonképpen tükröt tart elénk – viselkedésével érzelmi állapotunkhoz alkalmazkodik, tehát ha nyugodtnak érezzük magunkat, ő is nyugodt lesz, ha pedig zaklatottak vagyunk, azt megérzi, és ő sem lesz olyan összeszedett a közös munka során. Gyakran a gyógypedagógiai kezeléseknek is része a lovaglás, melynek során szellemileg vagy fizikailag sérült emberek vesznek részt olyan szervezett foglalkozásokon, ahol az állat segítségével fejlődhet koncentrációs készségük, valamint a bizalom és az önbizalom érzését is növeli bennük.

Fotó: iStock.com/Ysbrand Cosijn

Fotó: iStock.com/Ysbrand Cosijn

Népszerű lovassportok

Természetesen már a hobbiszerű lovaglás is nagyszerű testmozgás, ám ha szintet lépnénk, és valami még izgalmasabba kóstolnánk bele, többféle lovassport közül is választhatunk.

Díjlovaglás: Ez a versenyág a ló és lovas közötti tökéletes harmóniára épül. Tulajdonképpen alapja az összes többi lovassportnak, hiszen célja a ló alkatának, mozgásának és képzettségének harmonikus fejlesztése, és az együttmozgás képességének precíz kidolgozása. A versenyek a nemzetközileg előírt díjlovagló négyszögben zajlanak, és leglátványosabb formája az úgynevezett zenés kűr, ahol a lovasok a zenével összhangban mutatják be csodálatos gyakorlataikat lovaikkal.

Díjugratás: A lovassportok leglátványosabb versenyága. A lovasoknak az ugrólóval egy olyan akadálypályát kell minél kisebb hibaponttal teljesíteniük, ahol különböző magasságú és szélességű gátak vannak elhelyezve. A lovasnak nagyon jó ütemérzékre és precizitásra van szüksége, hiszen előfordul, hogy a másodperc törtrésze alatt kell meghoznia egy-egy fontos döntést a pályán. A versenyt nehezíti, hogy a lovas csak a versenyszám kezdete előtt 15-20 perccel nézheti meg a pálya felépítését.

Lovasíjászat: Ez a hagyományőrző sportág rendkívül összetett, magasfokú koncentrációt és fegyelmet igényel. Lényege, hogy a mozgó ló hátáról kell az íjjal célba lőni – verseny során egy 90 m hosszú pályán kell végigvágtatni, és közben 3 céltáblára előre, oldalra és hátrafelé fordulva lőni. A lovasíjászat egyik legnevesebb képviselője hazánkban – és szinte az egész világon – Kassai Lajos, aki több évtizedes kutatás és gyakorlás után mára megteremtette a modern kori lovasíjászsportot, és iskolát is alapított, ahol eme gyönyörű sportágat oktatják.

A témával bővebben Mindennapok a hagyományok szerint címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17 órakor kezdődő adása. A stúdióban beszélget Nemes Mátyás, Bársony Bálint és Kassai Lajos, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.