Egészség

A legjobb mozgásformák 50 felett

Ötven év felett sem kell abbahagynunk a rendszeres mozgást, sportot, sőt, ekkor van rá igazán szükségünk. Fittebbek, erősebbek leszünk tőle, egészségi állapotunk és alakunk javul, betegségeket előzünk meg. Mindehhez csak ki kell választanunk a nekünk megfelelő sportot.

Nőként elsősorban a csontritkulás megelőzésében és kezelésében segít a rendszeres sport, illetve a legnagyobb fegyverünk a lassuló anyagcsere miatt bekövetkező súlygyarapodásban is. A magas vércukorszint, vérnyomás, koleszterinszint is szó szerint lejjebb tornázható, és még a baleseteket is megelőzhetjük a sport segítségével. Minél erősebbek, rugalmasabbak az izmaink, minél jobb az egyensúlyérzékünk, annál kisebb eséllyel esünk el, sőt, a csípőtájéki izmok edzése segít az oly rettegett combnyaktörés elleni harcban is. A kutatások szerint a rendszeres testmozgás az agyat is karban tartja, segít megőrizni szellemi frissességünket. Mozogni tehát mindenképpen érdemes, de nem mindegy, mit, mennyit és hogyan.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Először mindenképpen forduljunk az orvosunkhoz, aki az ismert esetleges betegségek vagy veszélyek alapján ajánl – illetve tilt – valamilyen mozgásformát. Az előírásokat érdemes betartani, hiszen balesetektől, sérülésektől kímélhetjük meg magunkat. Amit engedélyez az orvosunk, azt viszont nyugodtan kezdjük el, de mindig fokozatosan, és csakis alapos bemelegítést követően. Ha hosszú évek óta nem mozogtunk, akkor nagyon kis hatásfokkal, rövid ideig tartsanak az első edzések, és fokozatosan emeljük a terhelést. Ha tehetjük, dolgozzunk trénerrel, aki nemcsak a pontos mozdulatokra tanít meg, de folyamatosan ellenőrzi az állapotunkat. Még ekkor is szükséges a rendszeres orvosi kontrollvizsgálat. És persze nagyon is fontos szempont, hogy tetszik-e nekünk az adott sportág, örömünket leljük-e benne, feldobva megyünk-e haza a az edzésről, találunk-e megfelelő társakat hozzá.

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Nordic walking

A séta a legegyszerűbb, legpraktikusabb mozgás, érdemes ezzel elkezdeni a sportolást. Ha már jól megy, akkor ragadjunk botot, és kezdjük el növelni a megtett távolságot. Ez a fajta sport kíméli az ízületeket, de nagyban megnöveli az állóképességet, és sok társra is lelhetünk a vándorlásokhoz. A szabad levegőn történő mozgás nagyon jó hatással van testre és lélekre egyaránt.

Úszás

Túlsúlyosan vagy ízületi gondokkal küszködve ez az egyik legjobb mozgás, amit választhatunk. A csontrendszer fejlődhet, az izmok erősödhetnek, a víz jó hatással van a lélekre, csökkenhet a stressz szintje is. Egyedül a mellúszásnál kell odafigyelnünk a helyes tartásra, illetve mindig viseljünk csúszásgátlós papucsot, hogy elkerüljük a baleseteket.

Jóga, gerinctorna

A gerincet, a mellette elhelyezkedő izmokat soha nem lehet elégszer erősíteni, nyújtani. A helyes gyógytorna, női torna, pilates, jóga segít energikussá válni, és az ízületek kímélése mellett megerősíteni a mélyizmokat. Javul a tartás, lazulnak a megmerevedett ízületek, gyógyulnak a porckorong-kiboltosulások, akár a sérvek is. Ehhez azonban nagyon fontos, hogy megfelelő szakember legyen mellettünk, aki folyamatosan ellenőrzi , hogy helyesen végezzük-e a gyakorlatokat, és egyáltalán mindegyik nekünk való-e.

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Edzőterem

Első hallásra furcsán hangzik személyi edzőt fogadni, hiszen az edzőteremről a súlyzós edzések jutnak eszünkbe, de ez csupán előítélet. A személyi edzők nagy része fel van készülve sérült sportolók és idősebb emberek rehabilitálására is. Nem a fekvenyomópad alatt fekszünk majd, hanem sétálnuk, futunk, biciklizünk, okosan erősítünk a gépeken, szakértő felügyelettel – ráadásul rossz időben a fedett, fűtött terem igazi megmentőnek számít.

Zumba, táncos edzések 

Még a dinamikus táncokat is nyugodtan elkezdhetjük gyakorolni ötven felett is, sőt! A nőies mozgás segít megőrizni vagy újra megtalálni magunkban a nőt, akit talán már elveszettnek hittünk, a tánc, a jó zene hangulatjavító, energetizáló hatású. Miközben koreográfiát tanulunk, dolgoztatjuk az agyunkat, jó társaságban vagyunk, és persze az alakunk is csak egyre jobb lesz tőle.