Egészség

Az önpusztító viselkedés jelei

Akik sokat szoronganak, pánikbetegek vagy depressziósok, azok sokszor már észre sem veszik, hogy önmagukat pusztítják. Ilyenkor kell, hogy nyitott szemmel járjon a család, a barátok vagy a munkatársak.

Érdeklődés, motiváció elvesztése

Van olyan, amikor szükségünk van egy kis időre, hogy egymagunk lehessünk, de amikor valakit nem dob fel egy olyan esemény, amit korábban mindig nagyon szeretett vagy nehézségekbe ütközik a mindennapi tevékenységei kapcsán (fogmosás, öltözködés, tisztaság), akkor ott már többről van szó, mint lustaság. Fontos, hogy ilyenkor ne letámadjuk az illetőt, hanem kedvesen beszéljünk vele.

 

Fotó: Pexels/CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

Gyakori kifogások az el nem végzett feladatokért

Az önpusztító magatartás már itt is megmutatkozik, hiszen az illető nem tudja vállalni a felelősséget az általa okozott hibák miatt, ezért egy ideig mindig ki fog találni valamilyen kifogást, hogy miért nem tudta megcsinálni az adott feladatot. Az igazságot, a kritikát nem bírja elviselni, mert az ezekkel való szembesítés rettentő félelmetes lenne számára.

Az érzelmek elfojtása

Amikor rossz dolgok történnek velünk, akkor értelemszerűen rosszul érezzük magunkat, de egy egészséges ember igyekszik valami olyan tevékenységet keresni, amivel levezetheti a benne keletkezett feszültséget. Ez lehet sport, sírás vagy éppen egy hosszú beszélgetés. Az önpusztító emberek azonban folyamatosan rosszul érzik magukat, mert nem tudják, nem merik kimutatni, felvállalni az érzéseiket.

Elszigeteltség

Nem válaszolnak az üzenetekre, nem veszik fel a telefont és nem, NEM direkt teszik mindezt. Egyszerűen menekülnek és hiába látják, hogy csörög az a fránya telefon egyszerűen képtelenek arra, hogy felvegyék. Inkább befordulnak a fal felé és csendben várják, hogy elteljen a nap. Ilyenkor igenis meg kell törni a csöndet, át kell hozzá menni és eltölteni vele egy kis időt. Utána sokkal jobban fogja érezni magát, bármennyire is tiltakozik az elején.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot!

Alapvető higiénia hiánya

Rosszul táplálkoznak, nem tudnak aludni, már nem zuhanyoznak rendszeresen. Ebben az egészben az a legrosszabb, hogy a legtöbben, akik szembesültek már valaha ezzel a problémával szinte mindig csak a legrosszabb állapotra emlékeznek vagy akkor tűnik fel nekik. Ha egy kicsit jobban figyelnénk egymásra, akkor elkerülhető lenne, hogy a gödör aljára kerüljenek az ilyen jellegű problémával küszködő emberek, hiszen onnan sokkal nehezebb felállni, mint amikor még „csak” tételezzük fel félúton jár valaki.

Más emberek problémáit mi nem fogjuk tudni megoldani, de egy kis odafigyeléssel, emberséggel, törődéssel igenis sokat tudunk tenni azért, hogy legalább a környezetünkben élőknek segítsünk egy kicsit. Aki érzi, hogy szeretettel fordulnak felé sokkal nagyobb eséllyel tud rálépni a gyógyulás útjára, mely lassan, de biztosan bekövetkezhet.