Egészség

Túlsúlyos és egészséges? Az orvosok szerint nem létezik ilyen kombináció

A túlsúly ugyanis önmagában is annyi egészségügyi kockázatot jelent, hogy hiába sportolunk mellette, az nem jelent biztosítékot.

Legalábbis ez derül ki a legújabb kutatásból: hiába nem magas a vérnyomásunk, megfelelő a koleszterinszintünk és a vércukrunk is, ha túlsúlyosak vagyunk, még így is jóval nagyobb egy szív- és érrendszeri megbetegedés kockázata, mint azoknál, akiknek ideális a testtömegindexük.

A Londoni Imperial College és a Cambridge-i Egyetem kutatói félmillió embert vizsgáltak, akik közül a 12 éves megfigyelés alatt nyolc európai ország 7637 lakosa szenvedett koszorúér-betegségben vagy kapott szívrohamot.

Fotó: iStock.com/Dirima

Fotó: iStock.com/Dirima

A kutatók megfigyelték a résztvevők testtömegindexét, és azt, hogy metabolikusan egészségesnek vagy egészségtelennek számítanak-e. Az számít egészségtelennek, akinek legalább három a következő markerekből eltér az átlagostól: vérnyomás, vércukorszint, koleszterinszint és derékbőség.

A megfigyelés alapján hiába tartozott valaki az egészséges kategóriába a metabolikus markerei alapján, a túlsúly miatt akkor is 26%-kal nagyobb esélyük volt a koszorúér-megbetegedésre. Dr. Camille Lasalle vezető kutató szerint tehát ha valaki túlsúlyos, minden erőfeszítést meg kell tennie, hogy visszanyerje az ideális testtömegindexet, függetlenül attól, hogy egyéb vizsgálatok milyen eredményeket mutatnak az egészségéről. Ezzel pedig egyben megkérdőjelezik, az „egészségesen elhízott” kifejezést, hiszen az teljesen ellentmond az orvosi kutatásoknak.