Egészség

Gyulladáscsökkentővel mérsékelték a szívroham kockázatát amerikai kutatók

Ízületi gyulladásra kifejlesztett gyógyszerrel először sikerült csökkenteni a szívroham és az agyvérzés kockázatát egy nagy szabású, hosszú időn át végzett vizsgálatban – számolt be róla a BBC hírportálja.

A tanulmány készítői szerint ez volt a legnagyobb áttörés a koleszterincsökkentő sztatinok kifejlesztése óta. A vizsgálatban részt vevő, mintegy 10 ezer páciensnél 15 százalékkal csökkentették a szívinfarktus kockázatát. Olyan páciensekkel dolgoztak, akik szívrohamon estek át. Háromhavonta adtak nekik gyulladáscsökkentő gyógyszert (canakinumabot). A majdnem 40 országban végzett tesztek résztvevőit éveken át, akár négy évig is figyelemmel kísérték.

pexels.com/CC0 License

pexels.com/CC0 License

A kutatás eredményeit az Európai Kardiológiai Társaság barcelonai konferenciáján ismertették. „Ez volt az első alkalom, hogy egyértelműen bizonyíthattuk, a gyulladáscsökkentés – a koleszterintől függetlenül – mérsékli a szívroham kockázatát” – mondta Paul Ridker, a Harvard Orvostudományi Egyetemhez tartozó Bringham and Women’s Kórház munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Óvjuk szívünket az étrendünkkel is

Természetesen fontos, hogy életmódunkkal is csökkentsük a szívbetegségek kockázatát. Ennek érdekében étrendünkbe iktassunk be minél több halat, olajos magvakat, zabpelyhet, az étolajat cseréljük le extra szűz olívaolajra és igyunk sok zöld teát!