Egészség

Vészes hányás – Mikortól számít súlyosnak a terhességi rosszullét?

Nemrég felröppent a nagyszerű hír, hogy a brit királyi család gyarapodni fog, ezzel együtt ismét nyilvánosságra került, hogy akárcsak két korábbi várandóssága idején, Katalin hercegné ezúttal is súlyos, terhesség alatti rosszullétektől szenved. De mit is jelent ez pontosan?

Bár a terhesség elején a legtöbb nő szenved rosszullétektől, gyakori hányingertől és hányástól is, a súlyos terhességi rosszullét, vagyis a vészes terhességi hányás (hyperemesis gravidarum) sokkal több egy „átlagos” rosszullétnél.

Kik a veszélyeztetettek?

Az sajnos rejtély, hogy pontosan miért alakul ki ez a betegség, de a nők nagyjából 0,5-2%-át érinti. Három kategóriába osztható: enyhe, közepes és súlyos állapotra. Általában szokványos terhességi rosszullétnek indul, de a hányinger és a hányás nem múlik el, hanem ismétlődik és fokozódik. A napi legalább háromszori hányás mellett a tünetek között lehet még a hirtelen testsúlyvesztés, a kimerültség, a kiszáradás és a teljes étvágytalanság. A betegség során a hányás odáig fokozódhat, hogy az anyuka már epét és vért is hányhat.

Az orvosi megfigyelések alapján gyakrabban fordul elő, ha nagyon fiatal az anyuka, túlsúlyos vagy ha ikrekkel várandós. A betegség tipikusan a terhesség 8. hete körül kezdődik, és elhúzódhat akár a 20. hétig, vagy tovább is.

epa05562930 Britain's Prince William, Duke of Cambridge (R) Catherine, Duchess of Cambridge (C) with Princess Charlotte (C-R) and Prince George (L) attend a party at Government House in Victoria, British Columbia, Canada, 29 September 2016. The Duke and Duchess of Cambridge are on a seven-day visit to Canada that will focus on indigenous and environmental issues.  EPA/STR UK AND IRELAND OUT

2016. szeptember 29. EPA/STR UK AND IRELAND OUT

Azonnali kezelés kell

A gyors kezelés nagyon fontos, hiszen a kiszáradás veszélye miatt sürgősen pótolni kell az elvesztett folyadékot és tápanyagokat. A rosszullét és a gyakori hányás miatt ez valószínűleg nem megoldható hagyományos folyadékbevitellel és evéssel, így szükséges lehet a kórházi ápolás. A hányinger enyhíthető ugyan orvos által felírt gyógyszerrel, de a magzat egészsége miatt nem alkalmazhatóak nagyon erős gyógyszerek.

Teljesen érthető tehát, hogy Katalin hercegné összes hivatalos programját lemondták az elkövetkezendő időszakra, hiszen a leendő anyukát jelenleg is kórházban ápolják.