Siker

„Az együtt töltött órákat százszorosan kapjuk vissza” – Így neveljünk boldog és egészséges gyereket

Akinek van gyermeke, unokája, az természetes, hogy mindig minden körülmények között a legjobbat akarja neki. De nézzük meg, mire van igazán szükségük a sok színes tárgyon, játékon túl.

Töltsünk velük több időt 

Végeredményben ez a legfontosabb: ez az alapja mindennek. A gyerek nem a példabeszédekből s a fejmosásokból fog tanulni, hanem csakis abból, amit elles tőlük. S minél több közös programot szervezünk, annál több időt tölthet velünk, s annál hatékonyabban igazodik hozzánk, teszi magáévá értékrendünket. Vonjuk bele a hobbinkba, menjünk együtt horgászni, sportolni, kirándulni, moziba, színházba, könyvtárba: az együtt töltött órákat százszorosan kapjuk vissza. Nemcsak a gyermek személyiségéről tudhatunk meg többet, de önmagunkról is.

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Fotó: iStock.com/Ridofranz

„Te vagy nekem a Hold, a Nap és a csillagok”

Egy gyermek számára a legfontosabb, hogy biztonságban érezze magát, méghozzá érzelmi biztonságban. Sajnos nagyon sok gyerek nincs tisztában azzal, mit is jelent ő a szülei számára: nem tudja, hogy ő áll az életük gyújtópontjában, hogy miatta és érte dolgoznak annyit. Hallaniuk kell a szüleik szájából, minél gyakrabban, s azt is, hogy bármit tesznek, ez nem fog megváltozni soha.

A problémákat megoldjuk, nem pedig elmenekülünk előlük

Ebben is minket fognak utánozni, ne legyenek kétségeink efelől. Ha mi megfutamodunk a gondjaink elől, és homokba dugjuk a fejünket, akkor ne csodálkozzunk, ha ők is hasonlóképpen fognak cselekedni, ha beáll a krízis. Lássa inkább azt, hogy a szülei megbeszélik, átbeszélik a gondokat, melyeket az élet gördít útjukba, s közösen keresnek rájuk megoldást, s esetleg a nagyobb gyermekek véleményét is kikérik, hogy érezzék, az ő véleményük is számít.

Segíts, kérlek!

Egy gyereket 4-5 éves korától kezdve igenis be kell vonni a házimunkába: rengeteg dologban tudnak már segíteni: megteríteni, leszedni az asztalt, bepakolni a mosógépbe, kipakolni onnan, sőt, a port is le tudják már törölni a polcokról. A legtöbb kisgyermek kifejezetten élvezettel segít, s büszke magára. Ilyenkor fontos, hogy mi is elmondjuk neki, mennyire ügyesen segített, milyen nagy könnyebbség számunkra, hogy elvégezte ezt a feladatot, s hogy mennyire büszkék vagyunk rá. Kutatások bizonyították, hogy azok az emberek, akik felé kifejezik a hálát, sokkal nagylelkűbbek, valóban szívesen segítenek másokon, és szeretnek is tüsténkedni.

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Érezni sokfélét lehet

Negatív érzelmei mindenkinek vannak, ezek természetes dolgok. Éppen ezért ne csodálkozzunk rajta, ha olykor a mi gyerekünk is szorong, mérges, szomorú vagy éppen agresszív. A lényeg, hogy először felismerje, s később tudja helyesen kezelni ezeket az indulatokat, ami aztán segíteni fog neki a feloldásukban is. Érzelmeik vizsgálata által elemezni is tudják nemcsak a saját, de mások viselkedését is, és felnőttként jobban eligazodnak majd a világban.

Ez itt a világ 

Mutassuk meg nekik, hogy a világ sokkal nagyobb, izgalmasabb és komplexebb, mint azt valaha is képzelték. Kínáljuk fel nekik minél több lehetőséget, hogy az életen keresztül jobban megismerjék önmagukat, s közelebb juthassanak a saját igazságukhoz.