Siker

Az örmény kultúra szószólói – a budapesti Artashat Színház

A kulturális örökség és a hagyományőrzés is a célja többek között a 2013 óta létező Artashat Örmény Nemzetiségi Színháznak. A társulat jelenleg még saját színházépület nélkül, de annál nagyobb küldetéstudattal és elhivatottsággal várja a nézőket. Keller Linda színésznővel, a színház alapítójával és igazgatójával beszélgettünk.

A saját maga is örmény származású Linda lényegében egy személyben tette le a magyarországi örmény színjátszás alapkövét, azzal, hogy négy évvel ezelőtt megalapította az Artashat Örmény Nemzetiségi Színházat, Magyarország első örmény színházát. A kulturális egyesületi formában működő társulat jelenleg évadonként 3-4 bemutatót tart, de szeretnének bővülni, hogy minél több nézővel ismertethessék meg a gazdag örmény kultúrát.

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

Mitől nemzetiségi egy színház?

A mi esetünkben attól, hogy szinte az összes színésznek van örmény kötődése, több mint a felük örmény származású, akik Magyarországon tanulták a professzionális színjátszást. Emellett azt is jelenti, hogy kizárólag örmény írók darabjait vagy örmény filmek feldolgozásait játsszuk. Megemlékezéseken, illetve az örmény közösség előtt lépünk fel. A darabokat magyar nyelven játsszuk ugyan, de a dalokat anyanyelven adjuk elő, és törekszünk a kettős nyelvhasználatra, illetve a feliratozásra is.

https://www.instagram.com/p/BLM4Taqh20Y/?taken-by=artashatszinhaz

Hogyan kezdődött a színház története? Hogy jött az ötlet, hogy szükség lenne rá?

Ez nemcsak az én, hanem a hazai örmény közösség igénye is volt, amely a statisztikák szerint hozzávetőlegesen 3000 főre tehető. Az egyik első meghatározó darabunk a Könnyem sincs, hogy elsirassalak című történelmi dráma volt, amellyel az örmény genocídium évfordulójára szervezett megemlékezésen léptünk fel. Azóta pedig nagy segítséget nyújt számunkra a 18. kerületi Örmény Önkormányzat, ők az intézmény fenntartói, és ők biztosítanak helyszínt az előadásainknak a Kondor Béla Közösségi Házban és a Rózsa Művelődési Házban. Emellett vannak fellépéseink a Bethlen Téri Színházban is, valamint rendszeresen szerepelünk megemlékezéseken, örmény nemzeti ünnepeken, de szervezünk táncházakat, irodalmi és gasztronómiai esteket is.

https://www.instagram.com/p/BLM3pE9h5Xn/?taken-by=artashatszinhaz

Milyen a színház fogadtatása?

Elsősorban az örmény közösségben találtuk meg az eddigi közönségünket, de természetesen az a célunk, hogy növeljük a nézőszámot, és ezáltal minél több arra nyitott embernek nyújtsunk bepillantást az örmény hagyományokba, divattá tegyük az örmény kultúrát. A közösség visszajelzése nagyon jó, de tudni kell, hogy a nemzetiségi színházak és sok esetben a nemzetiségi kultúra még nem kap elég rivaldafényt. Sok múlik az adott színház költségvetésén és az anyaország támogatásán is, de azon dolgozunk – nemcsak mi, hanem a többi nemzetiségi színház is –, hogy létrehozzunk egy össznemzetiségi színházat. Emellett természetesen az Artashat társulatának vágya is egy saját színpad, ahol aztán könnyebben találjuk meg az állandó közönségünket, és ahol növelhetjük az előadások számát is. Jelenleg kiemelten nagy figyelmet fordítunk a marketingre, hogy minél több emberhez eljuttassuk a társulat hírét.

https://www.instagram.com/p/BLODx8fhZ8d/?taken-by=artashatszinhaz

Mit láthatnak legközelebb az érdeklődők az Artashat Színház társulatától?

Nemrég vendégünk volt egy, az anyaországban is rendkívül elismert örmény rendezőnő, Szarkiszjan Ovszanna. Az ő segítségével állítottuk színpadra az Örményországban is népszerű darabot, az Ajakrúzs N°4-t, amelyet szeptember 15-én 19 órakor mutatunk be a hazai közönség előtt is a 18. kerületi PIK Közösségi Házban. Ez egy egyfelvonásos zenés komédia, amelyben a házassági évfordulójuk megünneplésére készülő házaspár életébe csöppennek majd bele a nézők, a történetet pedig a humor mellett jó néhány örmény szertartás is átszövi majd. Emellett idén még további két darabbal is készülünk az érdeklődőknek.

A témával bővebben is foglalkozik a Ridikül ma 17 órakor kezdődő Egy szív, két lélek című adása. A stúdióban beszélget Keller Linda, Frank Ildikó, Jurkovits Zorica, valamint meglepetés-férfivendégünk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.