Otthon

Az elképzelt jövő lesz az idei Budapest Transzfer Fesztivál középpontjában

Az egyszerre titokzatos, félelmetes és reménnyel teli jövő lesz az idei témája a Budapest Transzfer Fesztivál elnevezésű nemzetközi irodalmi és társművészeti seregszemlének, amelyet szeptember 28. és október 1. között rendez a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A fesztiválon írók mellett jövőkutató, politológus, filmrendező, média- és képzőművész is vall arról, milyennek képzeli a jövőt – olvasható az MTI-n.

A Petőfi Irodalmi Múzeum, röviden PIM 2006 óta rendezi meg a programot, amely egy-egy érdekes, aktuális téma, művészeti ág vagy tudományterület és elsősorban a kortárs irodalom kapcsolatát járja körül változatos programokkal, külföldi és magyar írók, művészek, szakértők és tudósok részvételével.

https://www.instagram.com/p/BVXmjSuH0zz/?taken-at=14852005

A fesztiválon fiatal médiaművészek munkái a művészet és technológia találkozásának lehetőségeit is bemutatják. Szakértők, szerkesztők, irodalmárok beszélgetnek arról, hogy mit és hogyan olvasnak majd a közeli és távoli jövőben, meghívott szerzők politológussal elemzik a tudományos-fantasztikus művek világrendjeit. Lesz „Lem slam”, és Magyarországon először szabadfogású írópárbaj barátságos körmérkőzéseken.

A gyerekek videojátékot készíthetnek, és Mikrobi-workshop várja őket, az Időfutár városi játékaiban pedig családok és gyerekcsapatok mérhetik össze ügyességüket.

Lesznek városi séták is, amelyeken be lehet járni a „jövő Budapestjét”, vagyis a megvalósult és meghiúsult elképzelések helyszíneit a fővárosban.

A fesztivál kiemelt figyelmet fordít a visegrádi régióra, így cseh, lengyel és szlovák szerzők és szakértő vendégek meghívásán, bemutatásán túl a nyitóbeszélgetés középpontjában az áll, milyen volt a rendszerváltást megelőzően az a közös jövőkép, amely összekötötte a közép-európai értelmiségieket, és volt-e ennek a közös gondolkodásnak bármilyen jelentősége a későbbi évek szempontjából. Fiatal írók, szerkesztők, kultúraszervezők beszélgetnek arról, hogy milyen irodalmi trendeket, kapcsolódási pontokat látnak a térségben.