Egészség

Éjszakai lábgörcs – mi okozza, és mit tehetünk ellene?

Borzasztó arra ébredni, hogy vádlink hirtelen görcsbe rándul, és teljesen tehetlenek vagyunk a fájdalommal szemben – csak reménykedni tudunk, hogy gyorsan elmúlik. Vagy mégis tehetünk ellene?

Sajnos a nők és az idősek körében gyakoribb az éjszakai izomgörcs, aminek számtalan oka lehet: kiválthatja kimerültség, magnéziumhiány, keringési zavar, idegi károsodás és bizonyos izombetegségek is. De mit tegyünk, hogy elmulasszuk, illetve megelőzzük ezt a rémálmot?

Forrás: Pixabay/CC0 Public Domain

Forrás: Pixabay/CC0 Public Domain

Teendő görcs esetén

Ha begörcsölt a vádlink, kezeink segítségével óvatosan feszítsük vissza lábujjainkat, közben a másik kezünkkel masszírozzuk a görcs helyét. Bármilyen nehéz is ilyenkor, a sétálgatás is segít: talpunkat alaposan nyomjuk a talajba a lépések során. Emellett a forró víz is ellazítja az izmokat, tehát álljunk be a zuhanyba, és folyassuk vádlinkra a meleg vízsugarat, miközben masszírozzuk lábunkat.

Megelőzés

A görcs kialakulásának esélyét csökkenthetjük néhány életmódbeli lépéssel. Az első és legfontosabb dolog a megfelelő folyadékfogyasztás (napi 2,5-3 liter), ám a koffeintartalmú italokat próbáljuk minimálisra csökkenteni. Bár a túlzott megerőltetés növeli a görcs kockázatát, a rendszeres, közepes intenzitású átmozgató edzések éppen hogy jótékony hatásúak ebből a szempontból. Szervezetünk ásványianyag-raktárait is érdemes feltöltenünk, hiszen az elektrolit-háztartás zavara ugyanúgy görcsökhöz vezethet. Ennek érdekében fogyasszunk magnéziumban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű termékeket, valamit étrend-kiegészítő formájában is pótolhatjuk a szükséges nyomelemeket.

Ha a görcs gyakran jelentkezik és nagyon nehezen múlik el, érdemes elmennünk egy kivizsgálásra, ahol a háttérben esetlegesen meghúzódó okokra is fény derülhet.