Egészség

A legjobb gyógyteák női panaszokra

A női problémákra számtalan gyógymód található a természet patikájában, melyekkel enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket. Az alábbiakban 4 népszerű gyógytea hatásait ismertetjük.

Cickafark

A cickafarkfű remek görcsoldó, ezért menstruációs fájdalmak esetén érdemes tenni vele egy próbát. Emellett segít a ciklus szabályozásában, és a változókori panaszokat is képes enyhíteni. Gyógyhatással van a nőgyógyászati gyulladásokra, valamint a felfázásos tünetekre. A tea elkészítéséhez forrázuk le a füvet, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Naponta maximum 2 csészével fogyasszunk.

Fotó: iStock.com/djedzura

Fotó: iStock.com/djedzura

Palástfű

Nagy segítséget jelent a premenstruációs szindróma tüneteinek – hasfájás, mellfeszülés, ingerlékenység – enyhítésében, valamint szintén képes szabályozni a rendszertelen menstruációt. Javítja a méh vérellátását, pozitív hatással van a termékenységre, és kismedencei gyulladások esetén is alkalmazhatjuk. Kúraszerűen javasolt fogyasztani, napi 1, maximum 2 csészével.

Pásztortáska

Ha nagyon erős szokott lenni a vérzésünk, próbáljuk ki a pásztortáskából készült teát, ennek a gyógynövénynek ugyanis véralvadást segítő, vérzéscsillapító hatása van. Két teáskanálnyi szárított pásztortáskát forrázzunk le 2 dl vízzel, és hagyjunk állni lefedve 15 percig. Napi 2 csészével fogyasszunk belőle.

A legjobb gyógyteakeverék a görcsök enyhítésére

Ha nagyon erős görcseink vannak menstruáció idején, érdemes olyan teát készítenünk, amibe többféle gyógynövényt teszünk. Legközelebb próbáljuk ki a következő receptet: keverjünk össze 1-1 kávéskanál cickafarkot, kamillát, palástfüvet, pásztortáskát és orbáncfüvet, forrázzuk le fél liter vízzel, és hagyjuk állni 5–10 percig. Szűrjük le, és ízlés szerint ízesítsük mézzel.