Siker

Kovács Ági: „Nagy és sikeres dolgokat csak úgy lehet elérni, hogy ha az ember küzd érte”

Fut, szalad, intézkedik, a Testnevelési Egyetemen sportkommunikációt tanít, az üzleti világ vezetőit tréningezi, bekerült az Arizona Állami Egyetem halhatatlanjai közé, Amerikában 33 évesen az úszás halhatatlanjává választották, saját úszóakadémiája van, doktori disszertációját Élsportolók és a média kapcsolata a 21. században Magyarországon címmel írja, de a családja legalább ilyen fontos, hiszen a kisfiát épp most vitte az oviba, és nem sokkal később már beszélgettünk is. Tele van élettel és derűs hangon válaszol a kérdéseimre. Mit ne mondjak: igazán inspiráló személyiség.

Kislányként kerültél bele az élsportba és a döcögősebb kezdetet hirtelen nagyon gyors siker követte. Abban az időszakban mi volt a legnehezebb számodra?

A korán kelés nekem kifejezetten nehezen ment, de abból a szempontból szerencsés voltam, hogy csak 13 évesen kellett megszoknom a hajnali keléseket, rá egy évre kerültem a válogatotthoz. Ahogy az élsportnak úgy nyilván minden másnak is megvannak a nehézségei és a szépségei is az életben, de ha szeretjük azt, amit csinálunk, az nagyon jó dolog. Nagy és sikeres dolgokat csak úgy lehet elérni, hogy ha az ember küzd érte. Így utólag visszagondolva sok dolog nehéz volt, de ez kellett ahhoz, hogy a dobogó legfelső fokára felállhassak.

kovacsagnes.hu

kovacsagnes.hu

Hogyan viselted az edzésekkel járó fizikai fájdalmat?

Az élsportban ezek kikerülhetetlenek és volt, hogy akkora kimerültséget éreztem magamon, hogy elsírtam magam, de mindig ott voltak az edzők, akik segítettek, a példaképek, akik motiváltak és a legfontosabb, hogy mindig ott lebegett előttem a cél, hogy Magyarországot képviselhetem egy-egy nemzetközi versenyen.

A legjelentősebb sporteredmények:

1996
 Atlanta, olimpia – 200 m mell (2:26,57) – 3. hely

1998
• Perth, vb – 200 m mell (2:25,45) – világbajnok

2000
• Sydney, olimpia – 200 m mell (2:24,35) – olimpiai bajnok

2001
• Fukuoka, vb – 200 m mell (2:24,90) – világbajnok

Volt időd pihenni?

 A hétvégék nagyon sokat segítettek, mivel másfél nap volt arra, hogy fizikálisan regenerálódjunk. Plusz nyáron voltak hosszabb pihenők, melyek után egyrészt mindig vártam, hogy a vízre szállhassak, másrészt az eleje mindig nehéz volt. Ilyenkor egy kicsit nehezebb volt a fizikai fájdalmakkal való találkozás, hiszen meg kellett küzdenem az izomfájdalommal. A hét vége felé, amikor már a nyolcadik vagy kilencedik edzést csinálja az ember, akkor olyan, mintha ólomból lennének az ember lábai, de összességében jó volt, mert hittem benne, hogy a holtpontok azért vannak, hogy át tudjunk rajtuk lendülni. Sőt egyre inkább kitolódtak és egyre többet bírtam. Például míg valami két hónappal korábban még csak nagy fizikai nehézségek árán sikerült, az két hónappal később már könnyedén ment. Ezek a sikerélmények pedig rendkívüli módon motiváltak és azt is tudtam, hogy a következő versenyen ennek köszönhetően azt is meg tudtam csinálni, amit elterveztünk.

Majd eltelt néhány év, és a mindig mosolygós kislányból mindig mosolygós érett nő lettél. Immár üzleti tréningeket is tartasz, hogy indult el ez a dolog?

A versenysportmúltam után egyre több helyre hívtak, hogy meséljek arról, hogyan oldottam meg a nehézségeket, mi az, ami segített, mi az, ami kevésbé. Először csak meséltem, még nem foglalkoztam ezzel komolyabban, de mivel egy-egy ilyen beszélgetés során kifejezetten jól éreztem magam, ezért tudatosan elkezdtem foglalkozni a tréneri munkával. A szintén Amerikában található egyetemen, a Berkeley-n executive coach és autentikus vezetéselméletet tanultam.

Fotó: kovacsagnes.hu

Fotó: kovacsagnes.hu

Milyen területeken kamatoztatható az általad felhalmozott tudás?

A civil és az üzleti életben is egyaránt. Most már rengeteg cégnek tartok tréningeket és az a tapasztalatom, hogy az egyszerűségben van a kulcs. Nagyon egyszerű dolgokról szoktam beszélni, ami rendkívül hatékony, mivel az üzleti életben sokszor túlbonyolítják a dolgokat. A sporthoz azért is jó viszonyulni, mert racionálisak a példák. Minden könnyedén mérhető és egy icipici pár centis mozgásbeli eltérésért akár súlyos árat fizethetünk. De itt van egy jó példa a golfból. Ott még ennél is jobban megmutatkozik, hogy ha egy-egy millimétert változik a mozgásunk. A labda máris nem abba az irányba fog menni, mint amelyikbe szerettük volna, de ezeken a dolgokon abszolút lehet változtatni és sokszor nem radikális változásokra van szükség, csupán néhány nüansznyi korrigálásra, netán szemléletváltásra.

Iskolai végzettségek:
2001–2005: Arizona State University (USA) – marketing-kommunikáció szak (BSc)
2006–2008: Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar – úszás-edzői
2006–2009: Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kar – közgazdász-szociológus – közvéleménykutatás szakirány (MA)
2013 – Testnevelési Egyetem – PhD-hallgató
2016–2017: UC Berkeley – executive coach

A saját életedben, a gyereknevelésben is megjelenik a tréneri szemlélet?

Igen, mindenképpen. A tréningek a saját tapasztalataimon is alapulnak, de ott van mellette a szakmai háttér. Folyamatosan kettős karrierem volt: kezdetben a sport és a tanulás, majd a sport és munka, immár a munka és a család közötti balanszírozás. A legfontosabb a tudatosság és a pontos, jó időbeosztás.

Gyerekként nem túlságosan kedvelted az újságírókat, volt, hogy el is szaladtál előlük, ez mára mennyiben változott?

Kislány voltam, amikor belekerültem ebbe és nem is értettem, hogy miért jönnek utánam az újságírók, miért kell válaszolnom a kérdéseikre. Később persze rájöttem, hogy miről szól ez az egész, és megtanultam kezelni az adott helyzeteket.

Sőt mit több, nemcsak megtanultad, hanem ma már te magad is sportkommunikációt tanítasz a Testnevelési Egyetemen.

Igen. Nagyon szeretem és rettentően érdekel. Jó érzés, hogy ma már tudok segíteni másoknak a saját tapasztalataimmal, az itthoni és az amerikai egyetemen tanultakkal. Vagy hogy bele tudom képzelni magam a másik helyzetébe… így sokkal könnyebb megtalálni a megoldást. Arról nem is beszélve, hogy óriási a különbség a rendszerváltás utáni média és a digitalizáció uralta jelenlegi között. Olyan tempóban fejlődik és változik minden, hogy nem is tudjuk, hol van vége az internet uralta világunknak.

A doktoridhoz te magad is készítettél interjúkat. Milyen érzés volt a mikrofon másik végén állni?

Jó érzés volt kérdezni és megtapasztalni azt a fajta szerepcserét, amikor akár én okozhattam fejtörést egy-egy újságírónak (nevet).

 

A témával bővebben is foglalkozik a Ridikül ma 17 órakor kezdődő Amikor a győzelem fáj című adása. A stúdióban beszélget Miló Viki, Kovács Ágnes, Vörös Zsuzsa valamint meglepetés-férfivendégünk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.