×

Siker

Legkisebb hőseink: amikor gyermekek az életmentők

Még egy felnőtt embertől is hatalmas teljesítmény egy másik ember megmentése, hát még a gyerekek részéről, akik között meglepően sokan teljesen természetesen, zsigerből ugranak hideg folyókba, vagy kezdenek lélegeztetni valakit.

Vajon mitől függ, hogyan reagálunk a vészhelyzetekre? Milyen indíttatásból fagy le valaki annyira, hogy képtelen legyen megmozdulni, másoknál pedig miért ugyanilyen ösztönös az azonnali segítségnyújtás? Az biztos, hogy a mérlegelésre vészhelyzetben nagyon kevés időnk van, sokszor néhány másodpercen múlik a bajbajutott élete. A gyerekek pedig nem is tudják éretten átgondolni, mi lenne a legokosabb az adott helyzetben, csak teszik, amit tudnak, amit filmekben láttak, amit a szüleik tanítottak nekik, vagy amit a szívük diktál.

Fotó: iStock.com/Shinyfamily

Fotó: iStock.com/Shinyfamily

Hatéves kisfiú mentett meg két gyereket

A louisianai Calhounban élő Kelley családban a kétéves ikrek kerültek bajba. Beleestek a medencébe, miközben nem volt felnőtt körülöttük, így ha hatéves unokatestvérük nem jár arra, szinte biztosan megfulladtak volna. Kaden és Isaac már fejjel lefelé lebegtek a vízen, amikor Branson rájuk talált. A kisfiú beugrott a vízbe, és elkezdte kihúzni a gyerekeket, saját bevallása szerint is minden erejét összeszedve. A parton elkezdte lélegeztetni az ájult srácokat, ám közben nem felejtett el szülői segítségért kiáltani. Az ikrek apja vette át a lélegeztetést, amíg oda nem értek a mentők. Szerencsére a gyerekeknek nem esett komoly bajuk, idővel haza is engedték őket a kórházból, mindenféle károsodás nélkül. Arra a kérdésre pedig, hogy honnan tudta, hogy kell lélegeztetni valakit, a hatéves Branson azt felelte, hogy látta, hogy csinálta az anyukája két éve, amikor az ikrek még apró koraszülöttek voltak.

A Sióból is két embert kellett kihúzni 

A 14 éves Hardi Barna hasonló bravúrra volt képes, csak ő a Sió csatornából halászott ki egy másfél éves kislányt és annak anyukáját. Barnáék háza közvetlenül a csatorna partján áll, így vette észre egy nyári este a kislányt, ahogy hátán fekve lebegett a vízen, miközben édesanyja láthatóan kimerülten próbálta őt és magát is a felszínen tartani. Barna első gondolata az volt, hogy beugrik utánuk, de látta, hogy meredek a part, és hogy ott nem tudja őket kivonszolni a vízből. Berohant hát saját házukba, és szólt a családjának, hogy segítsenek. Mielőtt a felnőttek odaérhettek volna, Barna beugrott a vízbe, odaúszott az anyukához és a gyerekhez, és a part felé terelte őket. Ott az összegyűlt helyiek segítségével már kivehették a vízből a bajbajutottakat. Barna szerényen hárította a dicséreteket, de arról szívesen mesélt, hogy valami nagyon jó érzés fészkelte be magát a szívébe, ami főleg akkor jelentkezik, amikor látja sétálni az anyukát és a kislányt. A fiú nemcsak az iskolájában kapott kitüntetést, de elismerésképp fáklyafutóként részt vehetett a londoni olimpián is.

Fotó: iStock.com/sakkmesterke

Fotó: iStock.com/sakkmesterke

Amikor a technika is besegít 

Nagy-Britanniában egy 4 éves kisgyerek használta nagyon kreatívan anyja telefonját: a kütyü segítségével mentett életet. A gyerkőc azt vette észre, hogy édesanyja, akivel ketten voltak otthon, elájul, és nem tudja felébreszteni. Erre fogta a telefont, aktiválta az intelligens személyi asszisztens alkalmazást, amin keresztül tárcsázás nélkül lehet felhívni a segélyhívót. A beszélgetést rögzítették, kiderült belőle, hogy szegény gyerek azt hitte, anyja meghalt, és ezért telefonált. A mentők hamar odaértek, és ellátták az anyukát, kórházba vitték, mára jól van. Életét annak is köszönheti, hogy időben megtanította gyermekének, hogyan kell segítséget hívni, ha baj van, hogyan diktálja be a címüket, a nevét, és hogyan ne veszítse el a fejét.