×

Konyha

Őszi kirándulás ínycsiklandó falatkákkal

Hétvégi kirándulásra készülünk a családdal vagy a barátokkal? Szeretnénk kimozdulni a fasírtos, téliszalámis, rántott húsos szendvics unalmas tengelyéből? Akkor itt az ideje változtatni!

Jönnek az őszi hétvégék szebbnél szebb erdei sétával, ahol bizony-bizony előbb-utóbb meg fogunk éhezni. Félreértés ne essék, nyugodtan lehet az uzsidobozba szalámis zsömlét is tenni, de mutatunk most néhány ötletes, tápláló és egészséges falatot.

Szendvics à la 2017 – sonkával és grillezett gombával

Hozzávalók

  • 4 szelet teljes kiőrlésű kenyér
  • 2 szelet sovány sonka
  • 2 fej gomba
  • 1 darab kaliforniai paprika
  • 5 dkg bébispenót
  • 1 darab lila hagyma (vékonyra szeletelve)
  • zsírszegény reszelt sajt

Elkészítés

Icipici olajon pirítsuk meg a gombákat. Ha készen vagyunk, már tehetjük is a kenyérre, amire jöhet a sonka, a lila hagyma, a bébispenót, egy vékony szelet kaliforniai paprika és a sajt. Végül helyezzünk a tetejére egy másik szelet kenyeret, és már készen is vagyunk. Ha vega szendvicsre vágyunk, akkor egyszerűen hagyjuk ki belőle a sonkát.

Fotó: iStock.com/missaigong

Fotó: iStock.com/missaigong

Pestós-kecskesajtos melegszendvics

Hozzávalók

  • 4 szelet teljes kiőrlésű toastkenyér
  • pesto (ez lehet saját vagy üzletben vásárolt)
  • 2-3 hónapos kecskesajt
  • egy leheletnyi vaj

Elkészítés

Mindegyik szelet kenyerünket megkenjük egy kis vajjal, majd jöhet a pesto és a kecskesajt. Ügyeljünk, hogy a sajtot vékony szeletekre szeljük. Tegyük bele a melegszendvicssütőnkbe, és utána gondosan csomagoljuk be alufóliába, így még órákkal később is langyos lesz (saját tapasztalat). A megmaradt pestóból pedig másnap isteni olaszos ebédet készíthetünk.

BBQ-csirkés quesadilla

Hozzávalók

  • 2 db kukoricalisztből készült tortillalap
  • 1 kisebb darab csirkemell
  • kaliforniai paprika
  • fokhagyma
  • olaj, só bors
  • cheddar sajt
  • citrom
  • BBQ-szósz
  • friss petrezselyem

Elkészítés

Végtelenül egyszerű, ám igazán ínyenc falat. A csirkemellet kis olajban elősütjük, tegyünk mellé 2-3 gerezd fokhagymát, és reszeljünk rá a citrom héjából. Igazán pikáns ízvilágot fogunk kapni. Utána 180 fokon süssük meg a sütőben. Amíg sül a csirkénk, vágjuk egészen apróra a kaliforniai paprikát és reszeljük meg a sajtot. A tortillalapokat icipici olajban pirítsuk át. Ha készen vagyunk, akkor csak tegyük rá a hozzávalókat: a sajtot, utána a csirkemellet, a kaliforniai paprikát, ismét a sajtot, majd a tetejét hintsük meg friss petrezselyemmel. Tegyük a tetejére a másik tortillalapot, és már mehet is a serpenyőbe. Süssük meg az egyik oldalát, majd a másikat, és már készen is vagyunk. Ahogyan a melegszendvicsnél, így itt is érvényes, hogy ha alaposan becsomagoljuk, akkor akár még órákkal később is langymelegen tudjuk fogyasztani egy hegytetőn vagy egy tisztás közepén. A BBQ-szószt mindenképpen olyan kis tálkába tegyük, amiből nem tud kifolyni.

Ha egy kis édesre vágyunk – banános-kávés zabpehely

Hozzávalók

  • 3-4 evőkanál frissen főzött kávé
  • fél bögre víz vagy tej
  • 1 bögre zabpehely
  • egy banán
  • ízlés szerint méz, fahéj, vanília

Elkészítés

Főzünk egy adag kávét, ezt a vízzel (tejjel) és a zabpehellyel összekeverjük. Körülbelül 10 percig főzzük, és hozzáadjuk a fűszereket. Hűtőbe tesszük, másnap reggel pedig hozzászeleteljük vagy összeturmixoljuk a banánnal.

Hidegen is finoman

A hideg falatkák elkészítésénél a legfontosabb, hogy mindig legyenek kiporciózva, így mindenkinek igazságosan jut, és a hozzávalókat is sokkal jobban be tudjuk osztani. Következzen néhány ötlet, de a határ a csillagos ég.

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Tojásos uborka

Vegyünk egy kígyóuborkát, szeleteljük fel, és közé, mintha egy szendvicset készítenénk, tegyünk főtt tojást és egy lapka sajtot.

Hasábokra vágott zöldségek

Uborka, paprika, brokkoli, sárgarépa, zeller, karalábé és édesburgonya. Megmossuk, megpucoljuk, és már lehet is darabolni, majd kis adagokat készíteni belőle. Amikor nem vagyunk éhesek, de mégis ennénk valamit, akkor kifejezetten jól fog jönni. Ha van kedvük, akkor különböző szószokat is készíthetünk hozzá.

+ Müzliszelet
+ Zöldségcsipsz (csicsóka, cékla, répa, édeskrumpli, tök)
+ Gyümölcscsipsz (alma, banán)
+ Előre behűtött kemény sajtok kis darabokra szelve
+ Alma, körte, banán, szőlő
+ Egy marék dió, mandula, kesudió, hántolt tökmag, szotyi (sótlan), pekándió

Végül, de nem utolsósorban mindig legyen nálunk víz (hidegebb időben termoszban tea), szalvéta, kézfertőtlenítő és szemeteszacskó.