Egészség

Táplálkozási kisokos, hogy megelőzzük a szív- és érrendszeri betegségeket

Napjaink egyik legnagyobb számban előforduló népbetegségei közé tartoznak a szív- és érrendszert érintő megbetegedések, amelyek a korai halálozás egyik leggyakoribb okozói, ezért kiemelten fontos, hogy ne sajnáljuk az időt és az energiát a megelőzésre. Megfelelő táplálkozással, mozgással és tudatossággal ugyanis mi magunk is csökkenthetjük a kockázatot, ez pedig hatalmas lehetőség a kezünkben, amit kár lenne figyelmen kívül hagyni.

Melyek a szív- és érrendszeri megbetegedések?

Lehetnek veleszületett, gyulladásos vagy a koszorúerek megbetegedéséből fakadó betegségek. A veleszületett problémák csupán kis százalékát teszik ki a kardiovaszkuláris megbetegedéseknek, ugyanis ezek nagy része a születés utáni időszakban orvosolható. A szív gyulladásos megbetegedései, mint például a szívizomgyulladás vagy a szívbelhártyagyulladás általában kamaszkorban jelentkeznek, és azonnali kezelést igényelnek. A harmadik kategória a koszorúerekhez kapcsolódó megbetegedések, ezek elzáródása vezethet például szívinfarktushoz. Ezek a betegségek elsősorban az idősebb korosztályt érintik. Ők azok, akiknél egy esetleges öröklött probléma mellett a rossz életmód, a helytelen táplálkozás és a mozgáshiány is közrejátszik a betegség kialakulásában.

Fotó: iStock.com/takasuu

Fotó: iStock.com/takasuu

Mit tehetünk a szívünk egészségéért?

Az első és legfontosabb, hogy kerüljük a dohányzást, az alkoholt, és ha túlsúlyosak vagyunk – vagyis testtömeg-indexünk 30 fölött van –, próbáljunk leadni néhány kilót. A mozgás azonban ne csak a fogyás idejére legyen része az életünknek, hanem mindig, hiszen nagyon fontos szerepe van a megelőzésben. Ellenőriztessük koleszterin- és vércukorszintünket, valamint vérnyomásunkat is. Ami még nagyon fontos: táplálkozzunk tudatosan, szívbarát módon.

A szívbarát táplálkozás alapjai

A lényeg, hogy olyan ételeket válasszunk, amelyek pozitív hatással vannak a szívünkre és az érrendszerünkre, és csökkentik a vérnyomást: vagyis alacsony koleszterin- és zsírtartalmúak, sok rostot tartalmaznak. Naponta többféle zöldség és gyümölcs fogyasztása javasolt, lehetőleg nyersen, tejtermékekből pedig mindig a soványabbat válasszuk. Húsokból is a kevésbé zsíros, lehetőleg fehérebb húsokat válasszuk, de a legjobb, ha inkább halat eszünk, amikor csak lehetőségünk van rá. Fogyasszunk sok hüvelyes zöldséget és ha nassolni támad kedvünk, olajos magvakat válasszunk, amelyek segítenek kiegyenlíteni a koleszterinszintet. Mit tehetünk még? Csökkentsük a sóbevitelt, és használjunk minél kevesebb cukrot, vagy helyettesítsük azt valamilyen egészségesebb alternatívával, például nyírfacukorral. Fehérlisztből készült kenyér helyett válasszuk a teljes kiőrlésű pékárukat, és fokozottan figyeljünk a napi 2–2,5 liternyi folyadékbevitelre is.

Rendkívül fontos még, hogy tartsunk mértéket a táplálkozásban, de igyekezzünk változatos étrendet kialakítani magunknak. Együnk naponta ötször kevesebbet, és figyeljünk rá, hogy minden fontos tápanyagból jusson a szervezetünkbe. Kérjük orvosunk vagy dietetikusunk tanácsát, aki biztosan segít majd kialakítani egy számunkra megfelelő étrendet, amely aztán rövid idő alatt életünk szerves részévé és biztos pontjává válik.

Fotó: iStock.com/udra

Fotó: iStock.com/udra

Gyógynövények

A rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett néhány gyógynövénnyel is tehetünk a szívünk és érfalaink egészségéért. Ezeket az étrendünkbe is belecsempészhetjük, például a fokhagymát, amely mindamellett, hogy csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet is, ráadásul még ízesítőnek is kiváló. Ha nem szeretjük az ízét, kapszula formájában is beszerezhetjük. Jótékony hatású még a galagonya is, amelyet úgy is emlegetnek, hogy a szív kenyere, hiszen erősíti a szívizmot, növeli a szív terhelhetőségét és leviszi a vérnyomást is. Érdemes még némi lenmagolajat – nyersen vagy kapszula formájában – is tartani a háztartásban annak, aki szeretné megelőzni a szívbetegséget, ugyanis a telítetlen zsírsavaknak hála csökkenti a koleszterinszintet és javítja a véráramlást.

A témával bővebben is foglalkozik a Ridikül ma 17 órakor kezdődő Az erek hálójában című adása. A stúdióban beszélget Buday Péter, dr. Barna István, dr. Merkely Béla valamint meglepetés-hölgyvendégünk.

A pénteki adást ezen a linken nézhetjük meg.