Siker

Így küzdjük le lépésről lépésre a munkahelyi szorongást

Szinte minden második nap ránk tör a pánik a munkahelyünkön? Felriadunk az éjszaka közepén, és még akkor is ránézünk a céges e-mailekre? Sajnos ezzel nem vagyunk egyedül, de ettől még egyáltalán nincs rendben a dolog. Íme néhány stratégia, ami segíthet leküzdeni a munkahelyi szorongást!

Ne aludjunk a telefonunkkal

De tényleg ne. Ébresztőnek egy klasszikus vekkert is használhatunk. A lényeg, hogy ne a telefonunkkal feküdjünk le, és ne az legyen az első dolog, amire ránézünk reggel. Az elalvás előtti perceknek és az ébredésnek a nyugalomról kell szólnia – bőven eleget foglalkozunk a munkával napközben.

Munkanapunk végén vegyük számba a következő napi teendőket

Nem kell pontról pontra megtervezni a másnapi munkánkat, csupán írjunk egy rövid listát arról, mit szeretnénk elvégezni holnap. Ezzel elkerülhetjük, hogy még otthon is ezen pörögjön az agyunk, és másnap reggel is könnyebben vesszük fel a fonalat.

Fotó: iStock.com/golubovy

Fotó: iStock.com/golubovy

Mozogjunk

Persze van az úgy, hogy egyszerűen tényleg nem fér bele a napunkba a testmozgás – de amikor igen, akkor tényleg iktassuk be, még ha ez mindössze 20 percet is jelent kétszer-háromszor egy héten. Ennél kevés jobb módja van a stresszoldásnak.

Tartsunk szünetet

Igen, mindennap. Lehet, hogy nagyon sok teendőnk van, de negyed óra szünetnek bele kell férnie. Így az órák alatt felgyülemlett feszültséget kicsit kiereszthetjük, ráadásul utána sokkal hatékonyabban tudjuk folytatni a munkát.

Ha tényleg túl sok, beszéljünk a főnökünkkel

Ha hosszú távon fennáll a munka miatti szorongásunk, és szinte mindennap gyomorgörccsel megyünk be az irodába, érdemes elgondolkodnunk, vajon tényleg nekünk való-e ez a munka. Persze az is előfordulhat, hogy egyszerűen irracionálisan sok feladatot kell elvégeznünk – a főnökünk pedig nem feltétlenül lát rá napi teendőinkre. Beszéljünk vele a lehetőségekről, mondjuk el, hogy sokkal hatékonyabbak tudnánk lenni, ha kicsit jobban el lennének osztva a feladatok.