Egészség

Tangóval a Parkinson-kór ellen!

Montpellier-ben a Parkinson-kórban szenvedők rendszeresen tangóznak, amivel rendkívül jól tudják fejleszteni a motoros képességeiket, így jelentős mértékben tudnak javítani az életminőségükön.

A remegésen kívül a Parkinson-kór számtalan tünetet okozhat. Ilyenek az izommerevség, a lassú mozdulatok és a különböző egyensúlyzavarok. Az aktív pihenés azonban segít enyhíteni ezeken a tüneteken. Franciaországban 2016 szeptembere óta vehetnek részt a betegek egy speciális tangóműhelyben.

Fotó:Piexabay/CC0 Public Domain

Fotó:Piexabay/CC0 Public Domain

Meg kell erősíteni a testtartást és az egyensúlyt

Heti két órában hivatásos táncosok tartják ezeket a foglalkozásokat, ami hozzájárul a testtartásuk és az egyensúlyuk erősítéséhez. A tangó emellett biztosítja a páciensek pszichés és érzelmi jóllétét is. Az első eredményeket még érdemes óvatosan kezelni, de az biztos, hogy a táncos gyakorlatoknak köszönhetően a betegeknek javul a járása, egyensúlya, és csökken az esések száma. Eddig három, 12-14 fős csoport tudott részt venni a tangóórákon, de idén szeptembertől tovább folytatódnak eme remek alkalmak.

A tánc gyógyít

A tánc egy teljesen más állapotba hoz, hiszen megszólal a zene, automatikusan egy szebb testtartást vesznek fel az emberek, és óhatatlanul nő közben az önbizalmuk is. Tanulmányok sokaságában lehet arról olvasni, hogy azoknak, akik részt vettek táncos vagy egyéb mozgással kapcsolatos szabadidős tevékenységben, sokkal kevesebb eséllyel kellett megküzdeniük akár a demencia, akár a Parkinson-kór tüneteivel.

Bár itthon még nincsenek olyan speciális tangóórák, mint Franciaországban, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne iratkozhatnánk be itthon egy kezdő tangótanfolyamra.