Csillagok

9 furcsa dolog, ami alvás közben történhet velünk

Itt az ősz. Vannak olyan napok, amikor legszívesebben csak bekuporodnánk a takaró alá, és egész nap aludnánk, hogy megóvjuk magunkat a kinti világ ridegségétől. Csakhogy a legfurább dolgok néha éppen álmunkban történnek velünk. Íme 9 meglepő dolog, amit alvás közben tapasztalhatunk.

Alvásparalízis

Leginkább akkor tapasztaljuk, ha valamilyen zajra, például mennydörgésre, szirénára ébredünk. Felriadunk, és talán össze is kuporodnánk egy pillanatra, de nem tudunk megmozdulni.

Magyarázat: Alvás közben az idegrendszerünk egy része kikapcsol, vagyis tulajdonképpen lebénulunk. Az alvásparalízis olyankor történik meg velünk, amikor az agyunk tudatos része már felriadt, de az izmaink még kikapcsolt állapotban vannak.

Fotó: iStock.com/nesharm

Fotó: iStock.com/nesharm

Hipnoagonikus hallucináció

Már félálomban vagyunk, de a szemünk előtt nyomasztó képek, például félelmetes arcok jelennek meg.

Magyarázat: Egyike azoknak a kevés hallucinációknak, amelyek pszichésen egészséges embereknél is előfordulhatnak. Az ok valószínűleg a stressz.

Megszólalunk álmunkban

Gyerekeknél és férfiaknál gyakori, de szerencsére nem veszélyes, legfeljebb ha titkolunk valamit.

Magyarázat: Ez is a stresszre adott reakció. A beszélő elméje valószínűleg nem békül ki a valósággal.

Álom az álomban

Azt gondoljuk, már felkeltünk és tesszük a dolgunkat. Aztán kiderül, hogy az ébredés csak álom volt.

Magyarázat: Nincs tudományos magyarázata. Az ezotériával foglalkozók szerint viszont spirituális elhivatottságot jelez.

Felrobbanó fej szindróma

Félelmetes neve van, de annyira azért nem ijesztő: annyit jelent, hogy egy hangos zajra, például tapsolásra vagy akár robbanás hangjára ébredünk – amit senki nem hall rajtunk kívül.

Magyarázat: Hamis információ okozza az agynak azon a területén, amelyik a hangok feldolgozásáért felel. Főleg azoknál jelenik meg, akik alvászavarral küzdenek, vagy az időzónaváltás miatt nem tudnak elaludni. Akkor is előfordulhat, ha túl sok élénkítőszert fogyasztottunk alvás előtt. Néha alkoholfogyasztás után is előfordulhat.

Alvási apnoé

Alvás közben a légzésünk akadozik, kimarad. Ez veszélyesen hangzik és veszélyes is, ráadásul alattomos betegség. Ha a hálótársunk nem figyelmeztet, gyakran csak az állandósult kimerültség miatt kezdünk gyanakodni.

Magyarázat:  A légcsőizmaink alvás közben elernyednek, és gyakran meggátolják a légzésünket. A dohányzás, az idős kor és az elhízás hajlamosító tényezők. Ha horkolunk vagy kimarad a lélegzetünk, azonnal forduljunk orvoshoz! Az oxigénhiányos állapot hosszú távon agykárosodást is okozhat!

Visszatérő álmok

Ugyanazok az arcok, ugyanaz a folyosó, ugyanaz a ház… Vajon miért álmodjuk ugyanazt minden éjjel?

Magyarázat: A pszichológusok szerint a visszatérő álom olyasmire utal, amit még nem oldottunk meg a mindennapi életünk során. Váltsunk életmódot, és ha ügyesek vagyunk, akár meg is szűnik!

Zuhanás

Mintha leesnénk az ágyról! Te jó ég, elfelejtettünk repülni! Segítség, szakadék! Vannak olyan álmaink, amelyek után azt érezzük, lezuhantunk valahonnan. Ébredéskor néha még össze is rándulunk.

Magyarázat: Kicsit ijesztően hangzik, de az alvás egy kicsit hasonlít a halálhoz. A légzésünk és a szívverésünk lelassul. Ettől az agyunk néha megijed. Szeretne életben maradni, ezért gyorsan küld egy jelet az izmoknak, hogy megbizonyosodjon róla, még életben vagyunk.

Megvilágosodás

Így lett a periódusos rendszer is. Dmitri Mengyelejev egyszerűen megálmodta a megoldást, amin ébren hiába gondolkozott. Velünk is megtörténhet – csak ne feledjük a megoldást ébredés után!

Magyarázat: A tudatalattink gyakran már tudja a választ, csak ébren nem jut elég szerephez. Az alvás jó! Ilyenkor van idő megsúgni a választ saját magunknak.