Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Otthon

Soha ne hagyjuk figyelmen kívül azokat a gyerekeket, akik ezeket a jeleket mutatják

Ha egy gyermeket akár csak az iskolatársai zaklatnak, a legtöbb esetben nem mer vagy nem tud róla beszélni. Szinte biztos, hogy a viselkedésében, szokásaiban valamiféle változás fog történni – állítják a Power of Positivity szakértői. Figyeljünk rá nagyon, hogy időben észrevegyük, ha baj van.

Étkezési szokások megváltozása

Zaklatást vagy bántalmazást követően a gyerekeknek megváltoznak az étkezési szokásaik. Nem akarnak sem reggelizni, sem vacsorázni, és amennyire csak lehet, általában kerülik az étkezést. Nem csoda, hiszen egy szorongó gyermek nem kívánja a különféle ételeket, legyen szó akár a kedvencéről is.

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Megmagyarázhatatlan sérülések

Bántalmazás esetén olyan sérüléseket szenvedhet a gyerek, amelyekre nem tud magyarázatot adni. Duzzanatok, ütések, horzsolások… ezek lehetnének akár egy esés jelei is, de azt megosztaná velünk. A bántalmazók általában elkerülik az arc területét, mert félnek a lebukástól, ezért inkább a törzsre és a lábra koncentrálnak.

Nem akar óvodába, iskolába menni

Akár az iskolában vagy óvodában is zaklathatják őket, de a közösségi média gyors növekedése miatt otthon sem érzik magukat biztonságban, hiszen ahol a barátaikkal csevegnek, ott a zaklatók is jelen tudnak lenni. Ennek előbb-utóbb az lesz a következménye, hogy betegséget szimulálnak, vagy egyszerűen csak nem akarnak iskolába menni. Reggelente nem szeretnének kibújni az ágyukból, nem találják a zoknijukat, végtelenül hosszan mossák a fogukat, háromszor is megetetik a házi kedvencünket, és mindenféle olyan dolgot csinálnak, amivel húzzák az időt. Járjunk utána, hogy mi az oka!

Rossz jegyek

Nem meglepő módon a zaklatás negatív hatással van a gyermek tanulmányi eredményeire. Nem tud megfelelően koncentrálni, és leginkább elmenekül a számítógépes játékok világába.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot!

Mit tehetünk?

  1. Hallgassunk az ösztöneinkre. Ha úgy érezzük, hogy baj van, akkor ne hessegessük el magunktól ezt a gondolatot, hanem járjunk utána a dolognak.
  2. Tegyünk fel kérdéseket a gyerekünknek, és figyeljük meg a reakcióit. Megfeszülnek-e az izmai, kerüli-e szemkontaktust velünk? Ezek mind-mind fontos jelek.
  3. Végül, de nem utolsósorban a legfontosabb, hogyha úgy gondoljuk, hogy valóban zaklatják a gyermekünket, akkor tegyük meg a megfelelő lépéseket. Felnőttként mindenképpen mindent meg kell tennünk, amit tudunk, ezért beszéljünk a tanáraival, és kérjünk egyéb segítséget is.