×

Siker

„Isten nélkül nem működik, én próbáltam, de nem ment” – interjú Balogh Roland jazzgitárossal

Balogh Roland világhírű jazzgitárossal beszélgettünk a zenéről, utakról, testvéri szeretetről, Istenről és természetesen a készülő új lemezről.

Az új lemez október közepén fog elkészülni, különlegessége, hogy New Yorkban, mivel idén tavasszal kaptunk egy amerikai lemezszerződést a 2015-ös események folytatásaként: engem Európából egyedüliként beválasztottak a Wes Montgomery gitárversenyre, négy amerikai gitáros mellett, és ekkor lettem a világ öt legjobb jazzgitárosa közül az egyik. Magán a versenyen amúgy második helyezést értem el, sajnos adódott egy technikai baki, ami miatt nem nyerhettem meg: azóta sem tudom, örüljek-e neki, vagy bánkódjak-e miatta. Mindenesetre ennek az eredménynek is hihetetlenül örülök, főleg, hogy egy évvel később Isten hozzásegített, hogy megnyerjem a Los Angelesben megrendezésre kerülő Six String Theory Competitiont.

Hogy lett ebből lemezszerződés?

Az Indaba Music weboldalán futott a verseny, ők és az AMPL fogja közösen kiadni. Májusban Amerikában voltunk egy turnén a saját zenekarunkkal, és a verseny főszervezője látta a Facebookon, hogy éppen kint vagyok, rám írt, hogy menjek fel az irodájába, szeretne valamit mondani. Felmentünk, és a tárgyalás lényege az volt, hogy szeretne felvenni egy lemezt. Látod, sosem lehet tudni, melyik barátságnak mi lesz a vége! Október 17-én megyünk ki, öt nap alatt vesszük majd fel.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

A számok készen vannak már?

Igen. Egy dal még alakulóban van, de kilenc már kész. A tengerentúlon már nem szokás kiadni a lemezeket fizikai formában, úgyhogy csak digitálisan jön ki, de mi itthon Magyarországon azért ki fogjuk adni a hagyományos formában. Lesz rajta énekes is, az egyik legjobb barátunk, Havas Lajos hangja szólal majd meg. Az egyik dalnak én írtam a szövegét, magyarul, de lefordítják angolra a lemez kedvéért.

Milyen ez a dal?

Hát nehezen tudom behatárolni, leginkább azt mondanám, hogy egy melankolikus, lassú dal, de ugyanakkor sok történés is van benne. Kifejezetten mozgalmas. Egy álomról szól, egy messzi tájról, ahol bármi megtörténhet. Érzelmes és mély dal.

Honnan jön a te zenéd? Honnan merítesz?

Keresztény vagyok. Én a zenémmel Istent keresem, és az ihletet is tőle kapom: amikor van ihlet, az azt jelenti, hogy Isten megáldja azt a zenét. Nem kell rajta gondolkodni, jön folyamatosan. Ezen kívül még érzelmek kellenek a zenéhez: az ember vagy az örömét vagy a bánatát tudja kifejezni, azt írja meg. Ezért szoktam mondani a diákjaimnak, hogy ne csak technikailag játsszanak jól, mert az csak egy mutatvány, hanem lélekkel is. Sokszor egy jókor, jó helyen lévő hang sokkal többet ér, mint tíz üres. A jazz improvizáció nélkül nem tudja kifejezni az embert.

Mióta tudod, hogy zenész leszel?

Valójában többesszámban beszélnék, mert ikertestvéremmel, Zoltánnal egyszerre kezdtük a pályát. 11 évesek voltunk, amikor eldöntöttük, zenészek leszünk. Előtte édesapánk tanított minket otthon, ő is zenész, gitáros. Sajnos mostanra ő már abbahagyta. A Kőbányai Zenei Stúdióba jártunk, ahol kiemelkedő tehetségünk miatt már első évben felfigyelt ránk  Babos Gyula, aki az elsős zenekari gyakorlatórákról a negyedikes zenekari gyakorlatórákra osztott be minket.

Egy zenekarban is játszotok a testvéreddel.

Igen, mi Zoltánnal annyira szeretjük egymást, hogy nem tudunk egymásra haragudni. A vitáink nagyjából 10 másodpercig tartanak. Ha őt bántom, akkor olyan, mintha önmagamra ütnék. Ő is rendkívül tehetséges és sikeres zenész, számos komoly, nemzetközi versenyen ért el kimagasló eredményt. Nekünk édesapánk választotta ki a hangszereket, nekem a gitárt, Zoltánnak pedig a zongorát. Nagyon jól meglátta, kinek mihez adott Isten tehetséget. Legutóbb ez év májusában beválasztották Floridában, Jacksonville-ben a világ öt legjobb jazz-zongoristája közé, és második helyezést ért el.

Nagyon erős a hited.

Hiszen mindent Istennek köszönhetek, nélküle nem sikerült volna semmi az életemben. Hit nélkül nem lennék jó gitáros. Isten nélkül nem működik, én próbáltam nélküle is, nem ment.  A legutóbbi, Los Angeles-i verseny sem sikerült volna Isten nélkül, ami aztán meghozta nekem az igazi hírnevet. Elmondhatom magamról, hogy megismertek nemzetközileg és  Magyarországon belül is. És nem csak zenei berkekben.