Csillagok

A csend hatalma: 4 alkalom, amikor jobb, ha hallgatunk

Vannak olyan időszakok vagy helyzetek, amikor jobb a csend, mint ha ok nélkül beszélnénk. Ezeket van, hogy ösztönösen érezzük vagy az évek alatt megtanuljuk, de most összeszedtünk 4 olyan szituációt, amikor a csend lehet a legjobb barátunk.

Érzékeny téma

Ha egy olyan témával, helyzettel találkozunk, ami rendkívül érzékeny és még a pontos tényeket, háttérinformációkat sem ismerjük, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy csendben maradunk.

Fotó: iStock.com/razyph

Fotó: iStock.com/razyph

Heves vita közben

Felmerülhet a kérdés, hogy egy heves vita közben hogyan is maradhatnánk csendben. Egy ilyen helyzetben szinte mindig mondanak nagyon fájó szavakat az emberek egymásnak, és mielőtt kimondanák azokat a bizonyos szavakat, ők maguk is tudják, hogy igenis erősen oda fognak szúrni a másiknak. Ilyenkor kellene csendben maradni…

Ha nincs mit mondanunk

Sokak számára kellemetlen a csend egy beszélgetés során, pedig ha nincs mit mondanunk, akkor nem kell mindenáron beszélnünk. Ma már alig rendeznek olyan filmeket, színházi darabokat, amiben van néhány perc csend. Az emberek egyszerűen szoronganak ilyenkor, pedig néha jót tenne a lelkünknek ebben az amúgy is zaj uralta világban, ha egy kicsit másokra vagy éppen a saját belső hangunkra figyelnénk.

Ha negatívak vagyunk

Nincs olyan íratlan törvény, amely azt mondaná, hogy rossz állapotban nem kellene beszélnünk az emberekkel. És természetesen ezeket az élethelyzeteket is meg kell élni, de lehet, hogy ha ilyen állapotban beszélünk a rokonainkkal, munkatársainkkal, akkor óhatatlanul is lehúzhatjuk őket a mi rossz energiaszintünkre. Ugye ezt nem szeretnénk?

Azt pedig jó, ha tudjuk, hogy az aktív hallgatás gyakorlása új ismeretekhez vezethet és javíthatja a kapcsolatainkat.