Miközben a forró nyári napokat és a hosszú, langymeleg estéket siratjuk, a természet hihetetlen bőkezűséggel ontja magából a finomabbnál finomabb zöldségeket és gyümölcsöket. Nem kell lemondanunk az egészséges, vitamindús táplálkozásról, hiszen ahogy a nyárnak, úgy az ősznek is megvannak a maga idénytermései. Tele van ómega-3 zsírsavakkal, értékes ásványi anyagokkal, nyomelemekkel a mandula, a dió, a mogyoró, vitaminokkal a szilva, a szőlő, a körte, az alma, a sütőtök, a gesztenye, a földből a pincébe kikerülő répafélék, a cékla, és még sorolhatnánk. Mivel nincs kánikula, szervezetünk könnyebben birkózik meg a tartalmasabb ételekkel is, már nem baj az sem, ha forrón esszük őket a tányérból, még az étvágyunk is megnő, hiszen készülünk a télre. A Ridikül szerkesztőségének kedvencei biztosan jólesnek majd bármelyik őszi napon!
Kriszta és a gyümölcsök
„Bármi jöhet, aminek köze van a szilvához, körtéhez, szőlőhöz és fügéhez. Lepények, lekvárok, piték minden mennyiségben! De csak úgy, nyersen is nagyon szeretem ezeket a gyümölcsöket. Idén sajnos elfagyott a fügefánk, de jövőre remélhetőleg újra lesz rajta termés. Imádom a szilvalekvárt és a szilvásgombócot. Szőlőből nem sok mindent lehet készíteni, de pirítóssal, teavajjal, camembert-rel, esetleg olívával isteni reggeli vagy vacsora lehet belőle. A körte is jó például a sült halakhoz,vagy más grillezett húshoz, de süteményben is nagyon finom és lekvárként is szeretem!”

Fotó: iStock.com/AndreyGorulko
Anna, a képszerkesztőnk ősszel levest főz
„Nekem ilyenkor krémlevesmániám van ezerrel. Leírom a kedvenc sárgarépakrémlevesem receptjét. Imádom a színét és nagyon finom, felmelegít a hűvös őszi estéken.
Pikáns répakrémleves pirított tökmaggal
Hozzávalók:
- 3-4 sárgarépa
- víz
- só, bors
- húsleveskocka
- gyömbér
- csilipaprika
- étkezési keményítő
- tökmag ízlés szerint
Kockázzuk fel a répákat, tegyük fazékba és engedjük fel vízzel úgy, hogy épp ellepi a répákat. Tegyük bele a leveskockát. Ha megfő, akkor turmixoljuk össze. Ha nem elég sűrű, akkor két kanál étkezési keményítőt keverjünk csomómentesre fél pohár vízzel. Fűszerezzük, só, bors, csili, gyömbér, majd hagyjuk egyszer felforrni. Egy marék tökmagot (vagy ki mennyit akar bele) tegyünk forró serpenyőbe és süssük pár percig. Ne ijedjünk meg, pattog, ha melegszik!”

Fotó: iStock.com/AnnaPustynnikova
Manu, hírszerkesztőnk ősszel mindent szeret, ami gesztenyés, és a vadételekre is különös kedvet kap. Még szerencse, hogy a gesztenyét nemcsak édesen, püréként fogyaszthatjuk, hanem húsos ételek töltelékeként, főzve, sütve, pudingba, raguba téve, de a belőle készült liszt is sokféleképpen felhasználható.
Tini, főszerkesztőnk nem a gesztenyének, hanem a szilvaimádatnak hódol: „Szilvamániás leszek. Jöhetnek az őszi ködös délutánok, esték: cukormentes, fahéjas szilváspitével vidámítom magam.”
Zsófi pedig a manduláért őrül meg: „Mindent szeretek, ami mandulás, és nagy szerencsémre van is néhány fa a kertünkben. A mókusokkal és darazsakkal versengek minden szemért, aztán órákig tartó pucolás után mehet a zsákmány a kamrába – ha előbb meg nem eszem mindet. A másik nagy kedvencem a dércsípte sütőtök és a cékla, levesként is nagyon finom pirított magokkal, de gyakran kockázom fel zöldséges húsokhoz a tespibe, vagy sütöm meg csak úgy magában mindegyiket. A körte, az alma és a szőlő a csokit helyettesíti a téli hónapokig.”