×

Siker

Egyedi hangzás, sokatmondó szövegek – interjú Horányi Juli énekesnővel

Horányi Juli, a YOULÏ énekesnője-dalszerzője a minőségi popzene egyik ismert hazai képviselője. Azon kevés előadók egyike, aki az X-Faktorban elért siker után is képes volt egy teljesen egyedi, önálló hangzásvilágot kialakítani. Juli az albumáról azt mondta, hogy sokszínű és magas színvonalú. Nem törekszik gyors, de gyorsan el is illanó sikerre.

A YOULÏ-dalok színesek és sokfélék. Olyan popzene, amely ötvözi az elektronikus zenei elemeket, a népdalos beütéseket a nagyívű lírával. Nemcsak zeneileg, hanem a magyar és angol nyelvű szövegek témáját tekintve is tartalmas és sokoldalú anyagról van szó – tudtuk meg az énekesnőtől. Juli azt mondta, még nem elég bátor, de már vannak olyan dalai, amikben ki merte mondani teljesen kendőzetlenül, hogy mit gondol. „Az egyik példa erre az US (Mi) című dal, amit azért írtam, mert zavar, hogy a pénzről szól minden, a jövőnk a múltunk, mindent ettől teszünk függővé, ennek rendelünk alá. Fontos a pénz, persze, nem akarok álszent lenni, de fontosabb, hogy legyen tudásunk, elhivatottak legyünk, és keményen dolgozzunk a sikerért. Vannak szerelmes témájú dalok is, szakításról szólóak, amikor rájövünk, hogy egyedül folytatjuk az utunkat, a másik nélkül. És van boldog állapotról szóló dal is, amikor a kedvesünk egyben a barátunk is” – mesélte Juli a dalszövegekről.

Mikor és miért kezdtél el énekelni? Hogyan kerültél a zene közelébe?

„Gyerekkoromban kezdtem zenével és énekléssel foglalkozni. 7 vagy 8 éves voltam, amikor anyukám elvitt egy zeneiskolába, mert feltűnt neki, hogy nagyon muzikális vagyok. Sokat dalolásztam, kis nótákat költöttem, amiket előadtam neki. Valamint nagyon érdeklődve hallgattam, ha megszólalt valahol a zene, akár könnyű-, akár komolyzene. A zeneiskolában kiderült, hogy tényleg jó adottságaim vannak, és így elkezdődött ezeknek a képességeknek a kicsiszolása. Sajnos nem voltam elég szorgalmas, és emiatt a zongorázást félbehagytam, de szerencsére nemrég újból elkezdtem, mert nagyon szeretem a hangszert, és egy zenész csak akkor igazi zenész, ha legalább egy hangszeren játszik.”

Fotó: NAP Média

Fotó: NAP Média

Milyen zene áll hozzád közel? Kiket hallgatsz? Vannak kedvenc előadóid? Ki a pélkdaképed?

„Mindenféle zenét nagyon szívesen hallgatok, komolyzenét, operát és persze popzenét is, a lényeg, hogy jó zene legyen. Szeretem, ha a dallamok hatnak rám, vagy az énekes előadásmódja, hangja. A jó dalszövegeket is nagyon szeretem, én nem tudom beérni a felszínes és semmitmondó dalocskákkal, sosem voltam az a típus, aki simán elvolt azzal, hogy jó a ritmus, meg lehet ugrálni a zenére. Fontos az üzenet, a tartalom és az éneklés minősége is. Nekem hallgatóként nagyon fontos, hogy elvarázsoljon az énekes hangja, és legyen jó a technikája, nagyon tud zavarni, ha azt hallom, hogy valaki igazából nem tud énekelni. Kedvenc magyar előadóim Caramel, Király Viktor, Boggie, Radics Gigi, Keresztes Ildikó. Külföldi, főképp amerikai példaképeim pedig Alicia Keys, Lady Gaga, Michael Jackson, Solange, Banks, Sade és még sorolhatnám, mert rengeteg van rajtuk kívül.”

Hogyan érzed magad a jelenlegi szerepben? Ilyennek képzelted az énekes/zenei életet, vagy másképp?

„Sok mindent másképp képzeltem, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy sok mindent nem tudtam azzal kapcsolatban, hogy a zeneipar hogyan is működik. Csak azt láttam, hogy ha valaki tehetséges és elég szorgalmas ahhoz, hogy profi művész váljon belőle, akkor annak lesznek jó dalai, klipjei és óriási rajongótábora. Vonzott, hogy én is ezt csináljam. Később persze szembesülnöm kellett azzal, hogy ez egy kőkemény biznisz, amiben úgy kell gondolkodni, mint egy igazi, dörzsölt üzletembernek. A művészeti része pedig egy teljesen különálló dolog. Az üzleti része a karrierépítésnek nagyon sok munkával jár, és amellett kell elvégezni, hogy a művésztartalmat is meg kell alkotni. Kicsit olyan, mint az ásás, sosem tudhatod, hogy mikor tör fel a forrásvíz, vagy mikor leled meg a kincseket, de nagyon keményen és kitartóan kell ásni ahhoz, hogy egyszer bármit is találj. Ettől függetlenül nagyon szeretem ezt csinálni, minden nehézségével együtt sok örömet okoz, és nem tudom elképzelni, hogy valami teljesen mással foglalkozzak. Én választottam a szakmám, most megküzdök érte, hogy ebben lehessek sikeres és hogy maradandót tudjak benne alkotni.”

Hogyan fogadta a párod a sikert, illetve a népszerűséget? Hogyan élitek a hétköznapjaitokat?

„Mindig is arra vágytam, hogy legyen egy jó kapcsolatom, és mellette annak élhessek, amit nagyon szeretek csinálni. Szerencsés vagyok, hogy ez megadatott, és hogy megtaláltam a párom. Most mindent megteszek azért, hogy jól csináljam a kapcsolatot és a karriert is. A hétköznapokban ez persze rengeteg munkával jár, mert egy jó kapcsolatért is meg kell dolgozni, nem lehet kipipálni azzal, hogy: ‘oké, együtt lakunk, minden este egy ágyban alszunk, ezzel le van tudva a dolog’. Napi szinten építeni kell a másikkal való jó viszonyt, ugyanúgy, ahogyan a közönséggel, és minden mással is. De nagyon jó a helyzetem, mert a kedvesem támogató, mellettem áll mindig, sokat segít nekem. Minden döntés előtt kikérem a véleményét és remélem, hogy én is ugyanannyit tudok tenni érte, mint amennyit ő tesz értem.”

Fotó: NAP Média

Fotó: NAP Média

Mit szólt a család, a barátok a sikerhez, a beinduló karrierhez?

„A családom megszokta, hogy művész vagyok. Gyerekkorom óta látják, hogy itt énekelek, ott lépek fel, ide megyek, oda megyek, gondolom, sejtették, hogy előbb-utóbb ez lesz a hivatásom. Persze nagyon örülnek minden eredménynek és drukkolnak nekem. Nagyon szeretem a családomat, és úgy érzem, ők is engem. A szüleimre mindig, mindenben számíthatok, ők a legnagyobb rajongóim. Kevés barátom van, de ők is nagyon támogatnak, eljönnek, ha koncertem van, megbeszéljük, hogyan alakulnak a dolgok. Sokat biztatnak, és ha elkeseredek valamiért, akkor igyekeznek megvigasztalni. Én is figyelek rájuk, és próbálok időt tölteni velük, még ha nem is tudok annyit, mint amennyit szeretnék.”

Mi a távolabbi cél? Mit szeretnél elérni?

„Nem kisebb, mint megváltani a világot. (nevet) Persze nem tagadom, szeretnék akkora művész lenni, mint most Lady Gaga a saját hazájában, de nem tudom, hogy erre lesz-e esélyem, mert nagyon más ország az, amiben én élek, teljesen más körülményekkel, másképp indultam és teljesen más személyiség vagyok. Egyidősek vagyunk, de őt az egész világon ismerik, éneklik a dalait, több millió rajongója van. Rólam sokan a saját hazámban sem tudják, hogy ki vagyok, vagy ha engem személy szerint ismernek is a tehetségkutató műsornak köszönhetően, azt nem tudják, hogy azóta miket csináltam, mit csinálok. Most az elsődleges célom az, hogy egy szélesebb réteg megismerje a saját dalaimat, hiszen most jelent meg az első lemezem, de senki nem tudja, hogy van egy kiváló zenészekből álló zenekarom, és sokan nem voltak még soha YOULÏ koncerten sem, pedig szerintem igazán kiforrott és tartalmas produkció a miénk, amire nagyon büszke vagyok. Aztán szeretném, ha minél többen látnák a Cserháti Zsuzsa életéről szóló BOLDOGSÁG… című előadásunkat, amit nyáron mutattunk be az Esztergomi Várszínházban. Bízunk benne, hogy hamarosan Budapesten is bemutathatjuk.”