Otthon

Szabó Magda 100 – Debrecenben minden az írónőről szól a következő hetekben

Debrecenben a következő két hétben minden Szabó Magdáról szól: a város színházi fesztivállal, szoboravatással, emlékház átadásával emlékezik nagy szülöttjére közelgő századik születésnapja alkalmából – jelezte Debrecen kulturális alpolgármestere a rendezvények beharangozó sajtótájékoztatóján.

Komolay Szabolcs felidézte, hogy Szabó Magda milyen büszke volt Debrecenre, krónikása volt a kornak és a városnak, szinte kanonizálta Debrecent. „Minden debreceninek kötelessége Szabó Magda emlékét ápolni, meg kell tartani a város egy jelképének” – mondta Komolay Szabolcs, felidézve, hogy Szabó Magda munkáit 42 nyelvre fordították le, és ma is rendkívül népszerű mások mellett Olaszországban, Franciaországban vagy az Amerikai Egyesült Államokban.

https://www.instagram.com/p/BWW3f-yho0P/?tagged=szab%C3%B3magda

Az író születésének 100. évfordulója alkalmából október 2. és 10. között először rendezik meg hagyományteremtő szándékkal a MagdaFesztet Debrecenben, amelyen Szabó Magda műveiből készült vagy általuk inspirált, illetve a nőket középpontba helyező színdarabokat mutatnak be. Ráckevei Anna, a Csokonai Színház igazgatója hozzátette: összegyűjtötték az ország színházaiban jelenleg műsoron lévő Szabó Magda-darabokat, ők maguk pedig felújították két korábbi bemutatójukat, a Régimódi történetet és Az ajtót. A fesztivált Szüts Apor A hallei kirurgus című kortárs operájának előadása nyitja meg, amely Szabó Magda azonos című rádiójátéka alapján készült. Az est második felében a korábbi főszereplő, Händel műve csendül fel, amely Galatea, a nimfa és Acis, a pásztorfiú szerelmének történetét idézi fel. Szabó Magda születésnapján, október 5-én díszelőadáson mutatja be a Csokonai Színház társulata a Régimódi történetet. Három estén át tűzik műsorra a Budapesti Operettszínház Abigél előadását, lesz gyerekeknek szóló bemutató, Alföld irodalmi est, a MagdaFeszt záróeseménye pedig egy különleges koncert lesz Miklósa Erika operaénekes és Szirtes Edina Mókus hegedűművész közreműködésével – sorolta a programokat Ráckevei Anna.