×

Otthon

A természet gyöngyszeme: Kanári-szigetek

Úgy tartják, hogy itt mindig tavasz van, és a legkülönfélébb tájakat is megtaláljuk. Fehér homok, sivatag, kaktuszok, zord és kopár hegyek, banánligetek, pálmafák és zöld oázisok. Az időjárás jelenleg is napsütéses 20–24 fok közötti hőmérséklettel, így, ha nem jutottunk el nyáron nyaralni vagy egy különleges decemberi utat szeretnénk magunknak, akkor a Kanári-szigetek a tökéletes választás.

Közvetlen repülőjárattal körülbelül 5 és fél óra alatt a szigeteken vagyunk. Még most is ki lehet fogni egy-egy remek, pénztárcabarát utazást, ezért érdemes szemezgetni az ajánlatok közül. Az első repülőutam Las Palmas repülőterére vezetett. Izgulni vagy idegeskedni nem volt időm, mert egy csütörtök délutáni napon tudtam meg, hogy péntek hajnalban indulunk.

Kutyák szigete

A Kanári-szigetek neve az Islas Canarias szóból származik, amelynek a latin jelentése Insula Canaria, azaz kutyák szigete. A legenda szerint a sziget őslakói imádták a kutyákat, és szent állatként tisztelték. Ma is létező faj a Kanári-szigeteki kutya, amely nagyon erős, kemény fajta. Idegeneket nem enged a kertbe vagy a lakásba. Ha a család valamelyik tagja veszélybe kerül, a kanári-szigeteki kutya azonnal közbelép.

A sziget eredetének a nevét ottlétemkor még nem tudtam, és így utólag visszagondolva nem is találkoztunk kutyákkal. Számomra inkább jelképezné egy kanári madár a szigetet, de egy legendával eszembe sem jutna vitatkozni! A Spanyolországhoz tartozó szigetcsoportot hét nagyobb és több kisebb sziget alkotja. Nézzük, melyik milyen meglepetést tartogat számunkra!

Családoknak Gran Canaria

Óriási lepkék, gyíkok, hatalmas papagájok és sivatag. A sivatagban tevékkel is találkoztam, ahol egy kisebb túrára is elmentünk. Remek élmény volt, leszámítva a tevéről való leszállást, amibe egy kicsit beleszédültem. Megnéztük Kolumbusz-házát (Casa de Colón), ahol a sziget történelmével lehet megismerkedni, több csúszdaparkban is voltunk és még tengeralattjáróval is utaztunk. Jogosítvány híján mi nem tudtunk autót bérelni, de busszal így is el tudtunk jutni mindenhova. A szerpentines utakon való száguldás egy kicsit meglepett, de olyan magabiztossággal vezettek a sofőrök, hogy kétségem sem volt afelől, biztonságban megérkezünk az úti célunkhoz. Aki eljut a szigetre, az kétségkívül elmegy a Palmitos parkba is. Különleges növényzet, delfin- és papagájshow vár ránk (a bátrabbak nyugodtan a fejükre, vállukra vehetik). Itt egyszerűen lehetetlen unatkozni, ezért ha egy olyan szigetre szeretnénk menni, ahol a természeti kincsek mellett pezsgő életet is élnénk, akkor Gran Canaria a tökéletes választás.

Fotó: iStock.com/ Logray-2008

Fotó: iStock.com/ Logray-2008

Szerelmespároknak Tenerife

Ha csak kettesben utazunk, kitűnő választás Tenerife, mert amellett, hogy esténként be tudunk kapcsolódni a klasszikus turistaparadicsom forgatagába, olyan szépséges tájakat fedezhetünk fel, mint a Teide Nemzeti Park. Itt van Spanyolország legmagasabb csúcsa, amelynek a tetején a felhők életre kelnek. Egyszerűen lélegzetelállító. Mehetünk biciklivel, de természetesen autóval is. Ne hagyjuk ki! Ha szeretünk vagy szeretnénk szörfözni, akkor mindenképpen Tenerifét válasszuk, mivel vannak olyan partszakaszai, amelyek kiválóan alkalmasak erre a célra. Itt egy kicsit erősebb a szél, szürke, fekete és sárga homokos tengerpartokat találunk, és ha már itt vagyunk, nézzük meg a Güímar piramisok titokzatos világát, hat rejtélyes piramist látogathatunk meg. Az eredetük mind a mai napig vitatott, de ettől függetlenül remek kőteraszokban gyönyörködhetünk.

 

Természetimádóknak Lanzarote

Talpunk alatt fortyognak a vulkánok, mivel a szigeten csaknem 300 tűzhányó található. Kapjuk fel a túracipőnket, és hódítsuk meg az elképesztő csúcsokat. A még működő vulkánoknál olyan forró a föld, hogy az ott található kövek, kavicsok is tűzforróak. Az ott dolgozó animátorok nemcsak arra felügyelnek, hogy senki ne akarjon fejest ugrani valamelyik vulkánba, hanem szórakoztatják is az ott levőket, például pillanatok alatt tüzet gyújtanak a semmiből. A Timanfaya Nemzeti Park egyedi kőzetei és ritka növényei teszik páratlan látnivalóvá Lanzarote szigetét. A strandok kopárabbak, és alapvetően a természet van előtérben ezen a szigeten.

 

Nyugalomra vágyóknak Fuerteventura

Egy csendes gyöngyszem. Csodálatos tengerpartok, türkizkék víz, lélegzetelállító naplementék, kolostorok, templomok és külön érdekesség, hogy csak itt találkozhatunk fehér pókokkal.

Fotó: iStock.com/Elena Krivorotova

Fotó: iStock.com/Elena Krivorotova

És az óceán szerelmeseinek…

Ha pedig szeretnénk összeolvadni a hullámok morajlásával, akkor válasszuk La Palma, La Gomera vagy El Hierro szigetét. Itt nyoma sem lesz a tömegturizmusnak. Mindegyik szigetnek sziklás, fekete esetleg vörös homokos strandja van. Ha nem közvetlenül ezekre a szigetekre megyünk, akkor is érdemes egy-egy napot rájuk szánni.

 

 

A Kanári-szigetek mindegyikén más és más hangulattal találkozunk, ezért mielőtt útnak indulunk, gondoljuk át, hogy milyen hangulatra, környezetre vágyunk, és aszerint válasszuk ki magunknak az úti célt. Egy biztos, mindegyik gyönyörű és árban is elérhető.