Egészség

Ezért ne hagyjuk ki az éves szemvizsgálatot

Ha semmi baj nincs a látásunkkal, és nem szorulunk szemüvegre vagy kontaktlencsére, akkor hajlamosak vagyunk elhanyagolni a szemészhez járást, pedig évente egyszer ugyanúgy be kellene iktatnunk a menetrendbe, mint a fogorvost vagy a nőgyógyászt.

Öregszünk

Velünk együtt pedig a szemünk is öregszik és fárad. Lehet, hogy a fejünkben még az a kép él, hogy fiatalon milyen jól láttunk és nehezünkre esik elfogadni, hogy már nem olyan a szemünk, mint a sasé, de előbb vagy utóbb mindenkinek szüksége lesz látáskorrekcióra. Míg fiatal korunkban a szemünk jobban tudja korrigálni a rossz látásunkat, a kor előrehaladtával ez már zavaró és fárasztó is lehet.

Fotó: iStock.com/hobo_018

Fotó: iStock.com/hobo_018

Előjelezhet más betegségeket

Nagyon sok betegség derülhet ki egy egyszerű szemvizsgálatból, kezdve a cukorbetegséggel és a magas vérnyomással. Lehet, hogy még csak épp bujkál a szervezetünkben valamilyen rendellenesség és még nem jártunk a háziorvosunknál sem, de a szemorvos egy pillanat alatt észreveheti, és ezzel segíthet a megelőzésben és a kezelés megkezdésében.

Lehet, hogy nem vesszük észre, de romlott a szemünk

A szemeink nem egyforma tempóban és mértékben romlanak, így könnyen lehet, hogy valójában az egyik szemünkkel már nem látunk teljesen jól, de a másik szemünk korrigálja a látásunkat. Bár a hétköznapokban ezt nem vesszük észre, feltűnhet, hogy estefelé már fáradtabb a szemünk, vagy megfájdul a fejünk is. Az ilyesmi mögött általában mindig van valamilyen magyarázat.

Mert sokat ülünk a monitor előtt

Az életvitelünknek köszönhetően sok időt töltünk zárt térben, neonfényben, monitor előtt vagy a telefonunkra fókuszálva. Talán észre sem vesszük, hogy mennyire keveset pislogunk, hogy milyen mértékben kiszárad a szemünk a napi munka során. Ha nem figyelünk, ennek következtében sokkal gyorsabb tempóban romolhat a szemünk.