Egészség

Egy jó alvást vacsorára?

Kinek ne lettek volna már rémálmai egy alapos és nehezen emészthető vacsorát követően? Ugyanakkor az éhségtől vagy bizonyos tápanyagok hiányától is csak forgolódhatunk.

Nem véletlenül nem ajánlott dugig tömni a hasunkat alvás előtt. Bár maga az emésztési folyamat elálmosít, később a pihenésünk látja ennek kárát: miközben a szervezetünk emészt, nem tud megfelelően regenerálódni. Így aztán többször felébredhetünk, rosszakat álmodhatunk, vagy reggel fáradtabbnak érezhetjük magunkat. Azok sem járnak jól, akik este, amikor nem tudnak aludni, lejárnak a konyhába a hűtőt nyitogatni, és unalmukban vagy bánatukban mindenfélét összefalatoznak. Ez mint szokás persze megnyugtató lehet, de nem tesz jót sem a testsúlyunknak, sem az emésztésünknek, és még ha nem is vesszük észre, felületesebben pihenhetünk, ami éppen hogy csökkenti stresszkezelési képességeinket.

Fotó: iStock.com/ Mima88

Fotó: iStock.com/Mima88

Mit ne együnk? 

Vacsorára kerüljük a túl fűszeres, zsíros ételek, nehéz húsok, kelt tészták, gázképző ételek fogyasztását – azaz például ne vacsorázzunk töltött káposztát, és ne nyomjunk be utána egy zacskó csipszet vagy pattogatott kukoricát. Sajnos a csoki és a vörösbor sem ajánlott nagy mennyiségben, nem is beszélve a kávéról vagy bármiről, amiben koffein vagy más élénkítő anyag található. Az olyan könnyű húsok, mint a csirke vagy pulyka, a könnyen emészthető gabonák, a tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök nem terhelik meg annyira a szervezetet. Még ezeket sem ajánlott közvetlenül lefekvés előtt elrágcsálni, hagyjuk abba a a vacsizást legalább két-három órával elalvás előtt.

Éhezni sem érdemes 

Azok sincsenek jobb helyzetben, aki fogyókúráznak. Nagy tévhit, hogy amit este hat után megeszünk, az garantáltan a combunkra megy, ezért egy könnyű uzsonna után felejtsünk el minden szilárd táplálékot. A szervezet kiéheztetésével járó diéták mindig a visszájukra fordulnak, és nem is hoznak tartós eredményt. Nyugodtan vacsorázzunk valami könnyű fogást, mert ha farkaséhesen fekszünk le, nehezebben alszunk el, és hajlamosabbak vagyunk félálomban a hűtő előtt vigasztalni magunkat valami abszolút egészségtelen étellel. Ha ezt tesszük, ugyanúgy megfosztjuk testünket a megfelelő pihenéstől, és másnap még kevesebb kedvünk lesz a fogyókúrával bajlódni.

Fotó: iStock.com/Liderina

Fotó: iStock.com/Liderina

Mit együnk napközben, hogy éjjel édes legyen az álmunk?

Már a napközbeni étkezések során is tehetünk a könnyebb elalvásért. Fogyasszunk magnéziumban és B-vitaminokban gazdag ételeket, hogy könnyebben megbirkózzunk a stresszel, illetve minden napszakban együnk valami táplálót, egészségeset. Ha az energiaszintünk nappal rendben van, este nyugodtabban hajtjuk álomra a fejünket. Sokat segít a rendszeres sport – persze nem közvetlenül evés után –, mert elfárasztja a testet, ami így jóval nagyobb mértékben kéri a pihenést. Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű szerotonin nevű hormont termeljünk – ami az elalvást segítő melatonin hormon termelését is befolyásolja – a sportolás mellett együnk sok banánt, triptofánban gazdag ételeket, azaz sajtokat, pulykát, földimogyorót. A szerotoninszintet az alvás előtt 2–3 órával evett könnyen emészthető gabonafélék is elősegítik, illetve a sokat emlegetett pohárnyi szerecsendiós meleg tej vagy mézes tea is.