Egészség

Jelentősen csökkentheti a menstruációs fájdalmat az akupunktúra – állítja egy új kutatás

Az ősi kínai orvoslási módszernek rengeteg jótékony hatása ismert, de egy új kutatás most arra is rávilágított, hogy a menstruációs fájdalmak csökkentésében is jelentős szerepe van – ráadásul akár egy éven át tart a hatása.

Általánosságban a menstruációs fájdalom 48–72 órán át tart, persze van, akiknél ennél is tovább, míg vannak, akik szinte alig éreznek valamit. Az ausztrál kutatásban 74 nő vett részt, akik 18–45 év között voltak, és menstruációs görcsökkel küzdöttek. Ciklusnaplót kellett vezetniük, és közben akupunktúrás kezelést kaptak 4 külön csoportba osztva: manuális akupunktúrát alacsony és magas frekvencián, valamint elektroakupunktúrát alacsony és magas frekvencián. Összesen 12 kezelés volt a kutatásban 3 menstruációs cikluson át, vagy egyszer egy héten (az alacsony frekvenciás csoportban), vagy háromszor egy héten (a magas frekvenciás csoportban). Mindegyik csoport részesült kezelésben menstruációs vérzésük első 48 órájában.

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

 Akár 1 évig tartó hatás

A részt vevő nők több mint fele tapasztalta, hogy fájdalmuk erőssége szinte a felére csökkent mindössze 3 hónapnyi kezelés után. Sőt, voltak, akik még 1 év után is enyhébb görcsökről számoltak be. A kutatók szerint a legszembetűnőbb hatás azoknál jelentkezett, akik manuális akupunktúrában részesültek. Ez a kezelés azért olyan hatásos, mert a tűk általi stimuláció nitrogén-monoxidot szabadít fel a bőrben, ami fájdalomcsillapító hatással bír.